Ambalaj malzemeleri nelerdir?
Ambalaj; bir ürünün üretilmesinden itibaren, tüketiciye ulaşana kadar taşınması, korunması, saklanması ve tüketiciye sunulması için hazırlanmış olan ürünlerdir. Çeşitli hammaddelerden üretilebilirler.
Ambalaj Malzemeleri Nelerdir?
Ambalaj malzemeleri genellikle taşıyacakları ürünün cinsine göre belirlenir, dolayısıyla ambalajın hangi malzemeden yapılacağıda buna göre seçilir. Cam, kâğıt, plastik, ahşap ve metal hammaddelerden çeşitli ambalajlar üretilir. Bu hammaddelerden birçok ambalaj çeşidi yapılabilir; örneğin plastik hammaddeden naylonlar poşetler yapılırken aynı zamanda plastik variller bidonlar yapılır. Temelde belli bir hammaddeden çeşitli ambalaj üretilir. Ambalaj tipleri; kutu, koli, bidon, naylon, varil, sandık, palet, şişe vb. Ve bu ambalaj tipleri yapıldığı malzemeye göre çeşitlenir. Plastik bidon, Çelik varil, naylon poşet, kâğıt torba gibi.
Türkiye Ambalaj Sanayicileri Derneğinin Yaptığı Ambalaj Sınıflandırmasına Göre Ambalaj Sınıfları:
1) Kâğıtlar
2) Kartonlar
3) Çimento ve diğer Endüstriyel Ürünler için Kraft Kâğıt
4) Alüminyum folyo ve levhalar
5) Selofan: OPP, BOPP ve PET filmler kullanılmaktadır.
6) Polietilenler(PE)
7) Polipropilenler(PP)
8) Polivinil klorür(PVC)
9) Polistiren (PS)
10) Poliester (PET, PETP)
11) Poliamid (PA)
12) Fleksibl (plastik+kâğıt+metal) Ambalajlar – Baskı
13) Etiketler
14) Metal ve Plastik Ambalaj Kapaklar
15) Ahşap Malzemeler alet ve sandıklar
16) Cam ambalaj malzemeleri: Cam kavanoz, şişe ve tüpler
17) Ambalaj yardımcı malzemeleri
18) Dökme Ara Ürün Esnek Taşıma Kapları: PP örgülü big bag ler
19) Dökme Ara Ürün Sert TaşımaKapları şeklindedir.
Bu sınıflandırma genel olarak malzemelerin hammaddesini, çeşidini ve kullanım yerini belirtmektedir. Ambalaj malzemesinin seçimini kullanım amacı belirler. Taşıma süresininde etkisi göz önünde bulundurularak doğru ambalaj belirlenir. Karton kutularda ya dakâğıt kaplarda taşınacak sıvı bir maddenin taşıma süresi ve kâğıdın sızdırmazlık süresine dikkat edilmeli, kâğıdın ıslanma süresi veya sıvının ıslatma kapasitesi test edilerek ambalaj onayı verilmelidir. Bu nedenle ambalajlarında bir seri kalite kontrol testinden geçmesi gerekir.
Bu ve benzeri güvenlik şartları nedeniyle üretici firmalar kendi ambalajlarını üretmek yerine kalitesi onaylı ambalaj firmalarından ambalaj temin ederek ürünlerini taşırlar. Bu da yeni bir sektörü açığa çıkarır. Bazı ambalajların ise üretimi zor ve hammaddesi zor işlenebilir olduğundan özel tesislerin kurulması ve bilirkişilerce üretilmesi gerekir.