Daksil nedir? Nasıl kullanılır?

Yazar: AkalKurumsal
Daksil Nedir

İnsanoğlu yüzyıllardır bazı sebeplerden dolayı yazı yazmaya ihtiyaç duymuş ve yazı yazmıştır. Yazı olayı nihayetinde bir kanıt oluşturma olayı olduğu için temiz ve düzgün yazılması gerekir. Yazdığınız yazıda illaki hata olacaktır bu yazım hatalarını silgi kullanarak yok edebilir ve doğrusunu yazabilirsiniz. Ama bu kurşun kalem ve benzeri kalemlerle yazılan yazı türleri için geçerlidir. Eğer yazdığınız yazıyı dolmakalem tükenmez kalem ve bunlara benzer kalem türleri ile yazıyorsanız oluşacak hataları kurşun kalem silgisi ile düzeltmeniz mümkün olmayacaktır.

İşte bu kalem türleriyle yazılan yazıları düzeltmek için daksil denen akışkan veya şerit şeklindeki yazı düzelticilerini kullanılması gerekir. Daksil yanlış yazılan kelime veya cümleleri düzeltmek için kullandığımız bir kimyasal akışkandır. Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte daksillerde de bazı değişiklikler oldu. Akışkan daksilin yerini şerit veya bant şeklinde daksil tipleri aldı. Kırtasiye piyasasında çalışılan yer veya meslek koluna göre birçok daksil çeşidini görmek mümkündür. Kapalı kutuda akışkan daksiller  bant veya şerit şeklinde daksiller yine akışkan ama kalem şeklinde daksiller ve daha ismini sayamadığımız birçok daksil çeşidini piyasada görmek mümkündür.  

Daksiller kulanı alanı olarak daha çok yazı işleri ile ilgili olan kurum veya kişileri seçer.  Örneğin  bir yayınevinde yazı işlerinde veya öğrencilerin gerek akademik gerekse akademik olmayan ama hatasız gözükmesini istedikleri yazıları yazarken daksil ve çeşitlerinden büyük ölçüde faydalanırlar. Çalışma ortamı ve yerine göre daksili sıvı kalem veya şerit şeklinde kullanabiliriz. Ofiste çalışanlar daha çok şerit şeklinde düzelticileri yanlarında taşımak ihtiyacı duyanlar kalem şeklinde olanları tercih etmektedirler. Akışkan türü daksiller eskiden çok kullanırken şimdi daha çok kullanması ve taşıması kolay olan çeşitler kullanılmaktadır.

Bu yazı düzelticilerini kullanırken bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Dikkat ettiğiniz bu noktalar sayesinde daha düzgün ve daha güzel yazı çalışmalarının ortaya çıkması sürpriz olmayacaktır. Bu noktaları şöyle sıralayabiliriz. Kutu içerisinde akışkan şeklinde ve yanında fırça bulunan daksilleri kullanırken ilk önce kutusunu iyice salladıktan sonra fırçayı çıkarıp kâğıda sürmeden önce fırçanın ucundaki fazla malzemeleri kutunun kenarına sıyırmalıyız. Çünkü fazladan sürülen daksil kâğıt üzerinde hoş bir görüntü oluşturmayacaktır. Şerit veya bant tipi daksilleri kullanırken makaradan şerit şeklinde çıkan daksil bantını düzgün bir hat oluşturacak şekilde yazıya uygulamamız gerekmektedir. Aksi takdirde eğri olarak düzelttiğimiz yazı hattını tekrar yazdığımızda eğri bir hat oluşacaktır. Bu önemli noktalar göz önünde bulundurularak daksiller kullanıldığında ortaya daha güzel ve kaliteli işler çıkacaktır.