El hijyeni nasıl sağlanır? El hijyeninin önemi nedir?

Yazar: AkalKurumsal
El Hijyeni

Gelişmiş ülkelerde el hijyeni çocuklara yuvalarda öğretilmeye başlamaktadır. Oldukça az önemsediğimiz bu konunun sağlığımız açısından önemi büyüktür. Çünkü ellerimizde gözle göremediğimiz sayıda mikroorganizmalar bulunmaktadır. Dokunduğumuz her yerde hatta hava da bile mikroplar yer almaktadır. Ellerimizle her yere dokunarak mikroplarla sürekli temas halinde oluruz ve hastalıklarla karşı karşıya geliriz. Hastalıkların bulaşmasını önlemek için el hijyenine dikkat etmemiz gerekmektedir. El hijyenini sağlamanın en temel yolu ise ellerimizi yıkamaktır.

Ellerimizi Ne Zaman Yıkamalıyız?

 1- Ellerimiz kirlendiği zaman

 2- Her tuvaletten çıktığımızda

 3- Yemeklerden önce ve sonra

 4- Kirli yerlere, çiğ gıdalara ve meyve sebzeye dokunduğumuzda

 5- Hasta birine veya tokalaşmalardan sonra

 6- Hapşırdıktan, öksürdükten sonra

 7- Hayvanları sevip, temas ettikten sonra

 8- Para saydıktan ve çöpe dokunduktan hemen sonra

 9- Gözümüze ve yüzümüze dokunmadan hemen önce

 10-Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra

 11- Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra

 12- Dışarıdan eve gelir gelmez mutlaka ellerimizi yıkamamız gerekir.

El Nasıl Yıkanmalıdır?

Antibakteriyel sabun veya köpük sabun ile ılık suyla ıslatarak ve sabunu yayarak en az 15-20 saniye boyunca yıkanmalıdır. El üstü, parmak araları, avuç içleri, tırnak aralarından dirseklere kadar iyice yıkamalıyız. Sabun ve köpük kalıntısı kalmayacak şekilde durulanmalı sonrasında kağıt havlu veya temiz bir havluyla kurulanmalıdır. El hijyeninin etkisin uzun süre kalıcı olması için antibakteriyel sabun veya köpük sabun kullanılması uygundur.

Ellerimizi Ne Tür Sabunlarla Yıkamamız Uygundur?

Kalıp şeklindeki katı sabunlar pek çok kişi tarafından defalarca kullanıldıkları için yüzeylerinde birçok mikroorganizma barındırırlar. Bundan dolayı toplu yaşanan alanlarda ve kalabalık ailelerde katı sabun kullanımı önerilmez. Ancak sıvı halde bulunan antibakteriyel sabun ve köpük sabun da durumlar farklıdır. Bu sabunların geri kalanıyla temas olmaz. Dikkat edilmesi gereken şey ise; sıvı sabun kaplarının içinde sabun miktarı azaldığında, üstüne ekleme yapılmaması gerektiğidir. Sabun bittiğinde, sabun kabının yıkanıp kurulandıktan sonra içine tekrar doldurulması önerilir.

El Hijyeninin Önemi

El yıkama alışkanlığı kazanırsak pek çok hastalığın önüne geçmiş oluruz. Sağlık Bakanlığı tarafından toplumun el yıkama önemi konusunda bilgilendirilmesi amacıyla, çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda, halka ve sağlık personeline yönelik geniş kapsamlı bir kampanya hazırlığı başlamıştır. Bu kampanya için hastane çalışanları, toplu beslenme sistemlerinde çalışanlar, okul çağında ki çocuklar seçilmiştir. Ayrıca el hijyeni önemini belirtmek için dünya çapında 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü olarak kutlanmaktadır.