Fotokopi kağıdı çeşitleri

Yazar: AkalKurumsal
Fotokopi Kağıdı Çeşitleri

Fotokopi için en önemli malzeme kâğıttır. Kâğıdın kalitesi de yapıldığı malzemede ortaya çıkan sonucun ne denli iyi olacağını gösterir. Fotokopi kağıdı çeşitleri de normal kâğıt çeşitlerinden oluşmaktadır. Kâğıtlar faklı kriterlerde üretilebilirler. Yapılan ana ham maddesi içerisinde bulunan katkı maddeleri yüzeyinde uygulanan son işlemler gibi unsurlar kâğıt çeşitliliğinin oluşmasını sağlamaktadır. Gazete için kullanılan kâğıttan tutun en sağlam kuşe kâğıdına kadar sadece özel davetiyeler için kullanılan farklı kâğıtları ve buna benzer pek çok kâğıt çeşiti bulunmaktadır. 

 Kâğıtların tanımlanmasında her zaman kullanılan ana sembol birim alan düşen ağırlığın ölçüsü olan gr/m2 kullanılır. Örneğin fotokopi kâğıdı ağırlık olarak 80 gr/m2′ dir. Kartviziteler ise genellikle 300- 350 gr/m2 ağırlığındaki kartonlar kullanılarak basılır. 

 Baskı endüstrisinde kullanılan bazı kâğıt tipleri ise aşağıda sıralanan özelliklere sahiptir:

1 -) Hamur Kâğıt: Kâğıtların genelde kullanılan ham maddeleri odun ve selülozdur. Hamur kâğıtta ise yumuşak kâğıt olması için selüloz oranı daha yüksektir. Antetli kâğıt broşür kitap gibi basım işleri için hamur kâğıt kullanımı daha yaygındır. Bu kâğıdın gramajları ise 55 60 70 75 80 90 100 110 120 gr/m2′ dir. 

2 -) 2.Tip Hamur Kâğıt: Bileşiminde selüloz ve odun oranı eşit olan kâğıt tipidir. Bu kâğıdın rengi tam beyaz değildir. Fiyat olarak avantaj sağladığı için kitap gibi baskılar için kullanılmaktadır. Kaliteli bir renkli baskıya imkân tanımayan bu kâğıtlar genellikle bir tabaka halinde satılır. 

3 -) 3.Tip Hamur Kâğıt: Bileşimindeki odun miktarı selüloz miktarından daha fazladır. Günlük yaşamdaki diğer ismi saman kâğıttır. Bu kâğıt genelde baskı yapmak için kullanılmaz. Gramaj olarak 54- 60 gr/m2’liktir.

4 -) Kuşe Kâğıt: Broşür basımında en çok tercih edilen kâğıt türüdür. Kâğıt yüzeyinin işlenerek mat veya parlak olması sağlanır. Kuşe kâğıt renkli basımlar için en iyi kaliteyi veren kâğıt tipidir. 80- 350 gr/m2’lik gramajlarla üretilir.

5 -) Bristol: Bu kâğıt bir yüzeyi işlenerek parlatılan diğer tarafı mat olan karton tipli bir kâğıt türüdür. Parlak yüzey basıma uygun diğer tarafı uygun değildir. Genellikle kitap kapağı olarak kullanılır.

6-) Otokopi Kâğıdı: Kendinden karbonlu bir kâğıt türüdür. Fatura fiş amacı ile kullanılmaktadır.

7-) Kraft: Geri dönüşüm ürünüdür. Davetiye broşür ve ambalaj için kullanılabilmektedir.

😎 Krome Karton: Bir yüzeyi parlak ve bir yüzeyi mattır. Ambalaj sektöründe kullanılır.