Gıda işletmelerinde doğru hijyen uygulamaları

Yazar: AkalKurumsal
Gıda Hijyeni Uygulamaları

Günümüzde Türkiye de dâhil olmak üzere bütün dünyada gıda üretimi gerçekleştiren ya da gıda pazarlaması yapan çok sayıda işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin bulunduğu ortam çalışma koşulları tüketicinin hayatına etki edebilecek derecede mühimdir. Bu işletmelerin özellikle hijyen kuralları çerçevesinde çalışması gerekmektedir. Genel manada uyulması gereken birtakım kurallar bulunmaktadır. Bunlar;

Gıda işletmeleri kuruluş alanı olarak inşaat çimento ya da kirli atık yayan fabrika çevresine ve taşkını sel gibi durumlarda zarar görecek çukur kısımlara kurulmamalıdr. Genellikle daha kırsal ve ulaşımı kolay olan fabrikaların yoğun olmadığı bölgelerde kurulmalıdır. Gıda firması kurduğu binayı ya da fabrikayı yapı olarak sağlam yapmalı yağmur böcek gibi çeşitli kaçak unsurlara meyil vermemelidir. Aksi takdirde hem gıdalar bayatlayarak hem de hayvanlardan insanlara çeşitli hastalıkların geçmesine sebep olabilir.

Gıdanın bulunduğu alanlarda pencere bulunuyorsa kesinlikle küçük bir böcek dahi giremeyecek şekilde tel örülmeli ve havalandırma kısımları cam dışında dayanıklı maddelerden yapılmalıdır. Pencere varsa gıdalar direk önüne yerleştirilmemeli ya da pencereler güneşe dönük tarafa yapılmamalıdır. Böyle durumda gıdalar güneşten etkilenip bozulabilir ya da dış yüzeyleri solabilir. Bu alanlar sürekli dezenfekte edilmeli böcek durumlarına karşı ilaçlanmalıdır. Et süt gibi kolay bozulabilen gıdalar yeterli soğuk hava depolarında muhafaza edilmeli ve kullanım tarihi geçen ürünler tüketiciye ulaşmadan imha edilmelidir.

İşletmede görevli olan elemanlar bu konuda uyarılmalı hijyen kurallarına uymalı ve özenli çalışmalıdır. Bir kişinin hatası yüzlerce kişiyi olumsuz etkileyebilir. Bulaşıcı hastalığı olan kişiler üretim alanlarına girmemeli ya da mecburi girmesi gerekiyorsa kıyafet açısından donanımlı olarak girmelidir. Üretim yapan ve pazarlayan işletme belirli aralıklarla ilgili kişilerce denetlenmelidir. Çalışanlar için kıyafet prosedürü uygulanmalı dışarıda giyilen kıyafetle üretim alanına girilmemelidir.

Gıdaların taşındığı araçlar temizlik ve ısı açısından gereken muhafaza koşullarına uygun olmalıdır. İşletme alanlarında su bol miktarda bulunmalıdır. Hem alan temizliği için hem çalışanların sürekli el yıkama ihtiyaçları için önemlidir. Çalışanların önlük giymesi tırnaklarının uzun olmaması eldiven giymesi sürekli ellerini yıkaması ve başlarına bone takması gerekmektedir. Sonuç olarak bu ve daha birçok unsur tüketicinin sağlığı için gereklidir. Bütün işletmelerin bünyesinde bu özellikleri barındırması gerekmektedir.

Tüm bunlara ilaveten, işletmelerin hijyen seviyesini maksimum düzeye çıkartabilmesi için, endüstriyel temizlik malzemeleri ile düzenli olarak hijyen uygulamaları gerçekleştirilmeli, ayrıca personele hijyen konusunda düzenli olarak eğitim verilmelidir.