Hangi leke, hangi kumaştan nasıl çıkarılır

Yazar: AkalKurumsal
Leke Çıkarıcı, Hangi Leke Hangi Kumaştan Nasıl Çıkar

En sevdiğiniz elbisenizi giydiniz ve özel bir yemeğe gideceksiniz; fakat o da ne? Elbisenizin üzerinde ne olduğu belirsiz bir leke. Dikkatli bakınca bunun şarap lekesi olduğunu fark ediyorsunuz. Peki şimdi bu leke nasıl çıkacak? Bu durumla sanırım hemen hepimiz karşılaşmışızdır. Aslında kumaşlardan leke çıkarmanın pratik yolları var. Önemli olan hangi lekede neyin işe yaradığını bilmek. Çamur lekesini çıkarmak için kurumasını beklemeniz gerekiyor. Kuruduğu zaman bu lekenin fırçalama ile kısa sürede çıktığını göreceksiniz. Eğer inatçı bir leke ise sirke ile silmeyi deneyebilirsiniz.

Çay lekesi en zor çıkan lekelerden birisidir. Beyaz bir kumaşın üzerine dökülen çay lekesi limonlu su ile renkli bir kumaşa dökülen çay lekesi ise yumurta sarısı ile çıkmaktadır. Çay lekesinin en zor çıktığı yer halılardır. Eğer halılarınızda çay lekesi varsa eşit miktardaki alkol ve sirke ile ovuşturarak bu lekeyi çıkarabilirsiniz. Sakız lekesini çıkarmak için sakızın yapıştığı yere buz koyun ve bekleyin. Bir süre sonra sakız donacağından kolayca fırçalayarak lekeyi çıkarabilirsiniz. Çikolata lekesi inatçı lekelerden birisidir. Bu lekeyi çıkarmak için lekeli bölgeyi gliserin ile iyice ovun ve yağlı kâğıtlar arasında bekletin. Yine de çıkmazsa 90 derecelik alkollü su ile silin.

Elbiselerinize bulaşan fondöten lekesi için eter kullanmanız gerekir. Bu lekeyi eter ile ovduktan sonra sabunlu suyla yıkarsanız leke geçecektir. Yine inatçı lekelerden birisi olan kahve lekesi için birkaç metot deneyebilirsiniz. İlki bu lekeye tuz dökmek sonra da ovmaktı. İkinci olarak bu bölgeyi oksijenli suyla silmek veya gliserin sürmek de denenebilir. Mum lekesini kumaştan çıkarmak için ilk önce iyice yıkamanız gerekmektedir. Sonra lekeli bölgeyi kurutma kâğıdı arasında bekletin. Mürekkep lekesi limonlu su ve ılık süt ile silindiğinde çıkar; yine cildinize bulaşan mürekkep lekesini domatesli su ile ovarak çıkarabilirsiniz. Pas lekesini geçirmek için oksijenli su ile silebilir veya lekenin üzerine sabun sürerek bir saat kadar bekletebilirsiniz. Şarap lekesini çıkarmak için lekeli bölüme sıcağı sıcağına tuz dökmeli biraz beklemeli ve yıkamalısınız. Kaynamış süte batırmak da şarap lekesini çıkaran metotlardandır.

Ayrıca, konusunda uzman leke çıkarıcı ürünlerden de deneyerek dilerseniz işinizi kolaylaştırabilirsiniz!