Lazer yazıcı ile mürekkep püskürtmeli arasındaki farklar

Yazar: AkalKurumsal
Lazer Yazıcı ile Mürekkepli Yazıcı Arasındaki Farklar

Piyasada satılmakta olan üç farklı yazıcı çeşiti vardır. Bunlar: Mürekkep püskürtmeli (Inkjet) lazer yazıcı ve nokta vuruşlu yazıcılar. Nokta vuruşluların geçmişi oldukça eskidir. Yeni modelleri daha çok hızlı ve dekont gibi çok baskıya ihtiyaç duyan kurumlarda kullanılmaktadır. Kalite ve renk yönünden diğerlerinden çok zayıf yazıcılardır. Kaliteli baskı ve harika renkler elde edilmek isteniyorsa mürekkep püskürtmeli ya da lazer yazıcılardan satın almak gerekir. Lazer yazıcılar hem siyah hem de renkli baskı yapan modellere sahiptir. Renkli baskı yapanların fiyatı daha yüksek olsa da renkli baskı kalitesi en iyi olandır. Siyah sarı kırmızı ve sarı renklerden diğer renk kombinasyonlarını üretir. 

Mürekkep püskürtmeli ya da inkjet yazıcılarsa fiyat olarak lazer yazıcılardan daha düşüktür. Çok farklı fotokopi kağıdı çeşitlerine baskı yapar. Maliyeti düşük yazıcı olsa da lazerlerden ayrıldıkları yönler de vardır. Bu farklara daha sonra değinilecektir. Ancak en önemli farkın sayfa basma kapasitesi hızı ve kartuşun dayanıklılığı olduğu söylenebilir. Yedek parçası sarf malzemeleri yönünden de zengin içeriğe sahiptir. Kartuş konusu mürekkep püskürtmeli yazıcılarda çok konuşulan bir konudur. Zira kartuşların fiyatı nerdeyse yazıcının yarı fiyatına kadar ulaşmaktadır. Dolayısıyla fiyat olarak maliyeti düşük görünse de kartuş bitince orijinal sıfırını almak epey pahalı olmaktadır. Birçok marka modelinde kartuş 7-8 TL gibi düşük fiyata doldurulsa da kalite yönünden orijinal kartuşun aynısı olduğu söylenemez. Buna rağmen oldukça yaygın bir satış hacmine sahiptir.

Lazer ve mürekkep püskürtmeli yazıcılar arasındaki farklar ise şöyle özetlenebilir: Lazer yazıcılar çok fazla baskı sayısına sahiptir. Örneğin tek tonerle 3000 baskı yapılabilmektedir. Mürekkep püskürtmelide bu sayı yüzlü rakamlara kadar düşmektedir. Lazer’de Excel gibi dosyalar grafikler çok keskin hatlarda ve pürüzsüz şekilde çıkar. Diğerinde isekâğıtta  mürekkep izlerine rastlayabilirsiniz. Lazer toner dolumu mürekkep püskürtme dolumundan daha pahalıdır. Ancak arada önemli uçurum yoktur. Lazerin kaliteli baskı yeteneği hele de renkli seçilmişse mürekkepliden çok daha iyidir. Bununla birlikte lazer tonerini güvenilir yerden kaliteli üründen doldurmalısınız. 
Yoksa kalitesiz ucuz tonerler sağlığı olumsuz etkileyebilir. Mürekkep püskürtmede bu sorun olmasa da kalitesiz bir mürekkeple dolmuşsa kirlendiğinde temizliği çok zahmetli olacaktır. Lazerler yağlı cins kâğıtlara baskı yapabilirken mürekkepliler bunu yapamaz. Lazerlide kâğıt haznesi fazladır diğerinde ise düşüktür. Lazer hız ve kaliteyi mükemmel şekilde birleştirir. Mürekkepli yazıcılar kaliteli baskı yapsa da basma süresi lazere göre çok uzundur. Ayrıca lazer yazıcı masada mürekkepliden daha fazla yer işgal edecektir. Maliyet yönünden uzun vadeli düşünüldüğünde özellikle kartuş açısından lazerler her zaman mürekkepli yazıcıdan daha ekonomiktir. Artılarına bakıldığında lazer yazıcıların mürekkep püskürtmeliden daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.