Ozalit kağıdı nedir? Nerede kullanılır?

Yazar: AkalKurumsal
Ozalit Kağıdı Nedir

Resim ve proje çoğaltmaya yarayan ozalit kâğıdı cad ve ozalit çıktılarında kullanılır. Ozalit kâğıdının yüzeyi ışığa duyarlı bir madde ile kaplı olduğundan yüksek ışıkta ışığın şiddeti ile kâğıda pozlama yapılır. Ardından kâğıdın üzerine amonyak eklenerek resim kâğıda sabitlenir. Plan kopya basımında copy center cad çıktıları ozalt çıktıları ve baskı merkezlerinden ozalit çıktıları almada kullanılan bu ozalit kâğıdı ışığa duyarlı olan her alanda kullanılır. 1. Hamur kâğıttan yapılan bu kâğıtların yüzeyi mat görünür. Cad çıktılarına uyum sağlayan bu ozalit kâğıtları oldukça dayanıklı olduğu için uzun zaman yıpranmadan kullanabilirsiniz. Amonyak developerli olan ozalit kâğıtları genellikle matbaalarda kullanılır. 45 cm 62 cm 75 cm ve 91 cm ölçülerinde bulunan bu kâğıdın ağırlığı ise 80 gr’dır. 

Oce röwe xerox ve diğer ozalit makinalarına uyumlu olarak yapılan bu kâğıtların uzunluğu ise 175 m’dir. A0 ozalit makinaları ile tamamen uyumludur. Kâğıt ve aydınger orijinallerden resim ve proje çoğaltmaya yarayan bu kâğıtların üzerine amonyak eklenerek resimin kâğıda sabitlenmesi sağlanır. Baskı yapılmadan önce müşterinin onayını almak için ozalit maketleri kullanılır. Böylece yapılan montajlar müşteriye maket olarak gösterilir ve müşterinin onayı alındıktan sonra baskı yapılır. Ozalit maketlerinde ve doğrudan yapılan montajlarda kullanılan bu ozalit kâğıtları ışığa karşı oldukça hassastır.
 
Bu nedenle ozalit kâğıtları yüksek ışık vuran ortamda ışığın şiddetinin kâğıda yansıması sağlanarak resim ve projelerin kâğıda geçmesi sağlanır. Ardından da kâğıdın üzerine amonyak dökülerek resimin görünmesi sağlanır. Dayanıklı bir yapıya sahip olan bu kâğıtlar oldukça uzun ömürlüdür. Cad çıktılarına uyumlu olan bu ozalit kâğıtları aynı zamanda A0 plan proje ve resim ozalit makinalarında kullanılır. 80 gr kalınlığında ve 175 m uzunluğunda olan bu ruloların ebatları ise değişmektedir. 4’lü ve 2’li rulolar halinde satılan bu ozalit kâğıtları herhangi bir resim ya da çizimin kâğıda kopyalanmasını sağlar. Yüksek ışığın etkisiyle diğer kâğıda kopyalanan resim ya da proje çiziminin net bir görüntü haline gelebilmesi için mutlaka amonyakla kâğıdın yüzeyinin silinmesi gerekir. 45- 62- 75- 91 cm ebatlarında olan bu kâğıt ışığa duyarlı bir kâğıt kaplamadır. 

Kullanım alanlarından biri olan matbaalarda ise sadece amonyak developerli olanları kullanılır. Baskı yapılırken ozalit çıktılarının alınmasında cad çıktılarının alınmasında ve copy center basımında kullanılan bu kâğıtlar ile istediğiniz baskıyı yüksek ışığın yardımıyla ozalit kâğıdına kopya yapabilir ve amonyak ile de yapılan kopyayı görünür hale getirerek kâğıda baskı yapabilirsiniz.