Pergel nasıl kullanılır?

Yazar: AkalKurumsal
Pergel Nedir

Pergel, ölçme alanında kullanılan bir araçtır. Ölçüm ve çizim yapmak için pergelin gerektiği yerler vardır. Özellikle daire çizimlerinde lazım olan bir araçtır. Pergeller iki koldan oluşur bu kollar üst taraftan birleştirilmiştir. Kolların bir tanesinin ucunda bulunan kalem sayesinde çizim işlevi sağlanır. Çeşitli iş alanlarında oldukça aktif olarak kullanılan araçtır. Pergeller sadece daire çizimiyle sınırlı değildirler. Bu araçları doğru parçalarının ve açıların ölçümünde de kullanılmaktadırlar.  Ayrıca değişik geometrik şekillerinde çizilmesinde kullanılmaktadırlar.

Pergeller geometri alanında da problemlerin çözümünde de kullanılmaktadır. Bu alanda doğru çizimi daire ve daire yayları çizmek suretiyle çözümü yapılan sorular bulunmaktadır. Ayrıca pergel geometrisi adı verilen geometride de yalnız pergeller kullanılmaktadır.

Pergeller açıların bölünmesinde çokgenlerin çizilmesinde üçgenlerin çiziminde doğru açı vb. ölçülerin belirlenmesi gereken problemlerin çözümünde kullanılan bir araçtır. Pergellerin kullanılamayacağı yerler ise;  bir açının üçe bölünme işleminde küpü iki parçaya ayırmada bir dairenin içine kare çizilmesinde çemberin eşit parçalara ayrılmasında kullanılmazlar.

Pergel kullanımında şu tavsiyelerde bulunulabilir. Öncelikle kaliteli pergeller kullanılmalıdır. Çünkü kimse pergeller çizim veya ölçüm yaparken pergel kollarının kırılmasını kolun ucundan kalemin çıkması kolların ayrılması yerinden oynaması gibi durumları istemez. Çizimde takılma olduğunda çizim kâğıdını çevirmek yararlı olabilir. Pergelin rahat hareket etmesini sağlamak gerekir. Pergelle çizim tek el kullanılarak yapılır. Pergelle çizim yaparken bilek veya dirseği döndürmeden düz tutmak çizimi omuzu döndürerek yapmak size oldukça geniş ve yararlı bir çizim tekniği sağlayacaktır. Çizim bir defada bitirilmelidir. Bu pratik tavsiyeler pergel kullanımı açısından pratiklik ve kolaylık sağlayacaktır.

Pergeller hangi alanlarda kullanılır?

Pergeller çeşitlerine göre farklı alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin tek kollu olan ölçek pergel çeşidi haritacılık alanında kullanılmaktadır. Elips şekillerinin çiziminde kullanılan pergellere ise elips pergeller denilir. Sabit uçlu pergel çeşidi ise; tomruk çaplarının ölçümünde kullanılmaktadır. Nokta pergellerin şekilleri şu şekildedir: uçları bir yay üzerinde yerleştirilmiştir. Bu pergeller küçük çember çizimlerinde kullanılmaktadırlar. Taş ustalarının kullandığı pergellere ise taşçı pergel denilir. Bu pergeller dik çıkma ve ayrıntı çizmede kullanılır. Şekilleri ise; iki cetvelden oluşur. Uçlarında sivri demir bulunur. Oran pergel ise diğer pergellerden farklıdır. Kollar bulunmaz bunun yerine cetveller vardır. Ayrıca heykeltıraşların kullandığı pergellere ise üç kollu pergel adı verilir. Heykeltıraşlar bu pergelleri heykellerinde tasarladıkları resimlerin ölçümlerini taşımakta kullanırlar. Sonuç olarak pergeller oldukça geniş kullanım alanları vardır.