Sarf malzemeleri nelerdir?

Yazar: AkalKurumsal
Sarf Malzemeleri

Günümüz dünyasında işletmeler gelir gider dengesini kurmak için değişik çabalar içine girmiş bulunmaktadır. Bunun için genelde gider kalemlerini azaltma yoluna girmektedirler. İşletmeler; kuruluşundan son dönemine kadar çalışma prensibi olarak kullanmış olduğu giderleri her defasında azaltma yoluna gitseler de çoğu zaman bu  mümkün olmamaktadır. Özellikle üretim işletmelerinde malzemelerin yanında kullanılan sarf malzemeler göze çok gelmese de işletme için bazen hatırı sayılır derecede gider unsuru olmaktadır. Sarf malzemeleri dediğimiz bir defaya mahsus kullanılan bazen alınırken barkodu dahi olmayan kağıt havlu toner gibi işletmenin devamlılığına katkıda bulunan küçük giderlerdir.

Üretim işletmeleri için ise ürettiği malzemenin tamamlanabilmesi için ham maddeye katılan yan ürünlerdir. Bu durum işlemenin hangi konu üzerinde faaliyet gösterdiği ve o faaliyet konusu üzerinde yapılması gereken sarf malzeme göstergeleridir. Sarf malzemeleri azaltmak için personelle aylık yada haftalık yapılacak toplantılar hangi departmanda hangi malzemeler ne kadar kullanılıyor? Ne kadar kullanırsak ne kadar verimli olur ? Gibi sorularla bu malzemelerin kullanım amaçlarını en aza indirmeye çalışmak yerinde olacaktır.

Bir malzemeye üretmek için hammaddenin yanında sarf malzemenin eksiltilmesi o malzemenin kalitesinde düşüklük yaratacağı için bu tür üretim işletmelerinde sarf malzemeleri yeterince kullanmak gerekir.Mesela bir işletme de ki kağıt kullanımına bakıp bunu azaltabilme yoluna gitmek tuvalet kağıdı gibi basit kalemleri olabildiğince tasarruflu kullanıp maliyeti en aza indirmeye çalışmak gerekir.Sarf malzemelerin işletme dünyasında olmazsa olmaz gibi bir yeri çok yoktur.Kullanılabilecek ihtiyaç olan bir malzemenin yerli yerinde kullanmak dahi bu giderlerin düşmesine ve karlılığın artmasına neden olacaktır.

Çok küçük dediğimiz giderlerin dahi uygun koşulda en güzel biçimde kullanılması dahi bu giderleri en güzel şekilde kullanmaya ve faaliyetlerin daha güzel devam etmesine neden olacaktır.  Sonuç itibari ile sarf malzemeler bir işletme için çok küçük kalemler gibi görünse de uzun döneme yayıp o şekilde bakmak bu kalemlerin işletme hayatında ne kadar önemli ve giderlerin içinde ne kadar çok yer tuttuğunu görmemiz için yeterli olacaktır. “Kemerleri sıkmak “ deyimi sarf malzemelerin azaltılması için kullanmak bir işletmenin karlılığa gidecek yolda en güzel sloganı olacağını düşünüyorum.