Ülkemizde temizlik sektörü

Yazar: AkalKurumsal
Temizlik Sektörü

Günümüzde dünya ticaretini ve dünya ekonomisini inovatif ürünler ve teknoloji belirliyor. Temizlik sektörü de tüketicinin arzu ettiği tüm ürünlere teknolojinin etki etmesi sonucu gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Ülkemizde ve dünyada gün geçtikçe temizlik malzemeleri sektörü daha fazla büyümeye başlıyor.

Temizlik alanında binlerce yıl sadece sabuna dayanan ürünler 20. Yüzyılın başlarında oluşan teknolojik gelişmelerden çok etkilendiler. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde yurt dışında eczacılık ve kimya alanında eğitim gören bazı kişilerin geri dönerek çeşitli faaliyetlerde bulundular. Türkiye’nin ise endüstrileşmeye başladığı dönemde yabancı yatırımcıların ve yabancı ürünlerin Türk pazarında yer almaları sağlanmıştır. Gerekli altyapı çoğu zaman oluşturulmuşsa da yerli sanayiye dönüşebilmiş fakat gerekli hammaddeyi üretememiştir.

Gerekli hammadde için dışa bağımlılığımız hala sürmektedir. Sonraki yıllarda kazanç potansiyeli yerli sanayici tarafından görülen endüstriye önemli yatırımlar hız kazanmıştır.  Temizlik sektörü 200 milyon doların üzerinde bir Pazar büyüklüğüne sahiptir ve sürekli büyümektedir. Türkiye olarak dünya ortalamasının üzerindeyiz. Ve önümüzdeki yıllarda 500 milyon doların üzerinde yatırımlar olacağı gibi Türkiye de üretim üssü olmayı hedeflemektedir. Gelişme sürecinde makineleşmeye verilen önemin artması ile temizlik malzeme üretim kapasitesi de artmıştır. Yerli firmaların düşük fiyat ile hızlı üretim yapmaları sektörün gelişmesini sağlamaktadır. Ürün yelpazelerinin genişlemesi sektörün gücünü artırmıştır.

Uluslararası ticarette hangi ülkelerin neye ihtiyacı olduğu düşünülerek bu şekilde ticaret gerçekleştirilmiştir. Nüfusun genç olması eğitim düzeyinin artması bilinçli alışverişe ve Pazar kalitesini artırmaya yön vermiştir. Sektörün maalesef negatif yönlerine gelince ekonomik kriz ile karşılaşıldığında masraflardan tasarruf etmeye ilk temizlik malzemelerinden başlanıyor. Türk Lirasının değerinin artması ile rekabetler olumsuz etkilenmeye başlıyor ve en önemlisi piyasada gerekli denetim yapılmıyor. Avrupalı rakipler gün geçtikçe bizden daha çok üretim yapmaya çalışmaktadır.

Tüketici davranışlarının gözlemlenmesi ve hedef kitle oluşturulması sektörü daha fazla güçlendireceği gibi fiyatların piyasanın etkisinden kurtulması ve sektörde çalışanların eğitimlerle tecrübe kazandırılması da yine güce güç katacaktır. Avrupa daha hızlı adımlar için uğraşıyor olabilir fakat çalıştırılabilecek genç nüfus az olduğundan bu fırsatı da iyi değerlendirmemiz gerekmektedir.