Yağlı kanal temizliği nedir?

Yazar: AkalKurumsal
Yağlı Kanal Temizliği

Günümüzde işletmelerin hem temizliği hem de güvenliği için yağlı kanal temizliği oldukça önemli olan bir husustur. Yağlı kanal temizliğinin yapılmaması veya zamanında yapılmaması çok büyük sorunlara yol açabilmektedir. İşletmelerde yemek veya başka şeyler pişirilmesine bağlı olarak davlumbazlarda, ocaklarda veya etrafta belli bir yağ tabakası oluşmaktadır. İşte bu noktada yağlı kanal temizliği otel, restaurant, sosyal tesisler, kafeler veya buna benzer mekanların mutfaklarında bulunan ocakların üzerindeki davlumbaz ve davlumbaza bağlı kanalların iç cidarlarında oluşan yağlı tabakanın temizlenmesi işlemidir. Yağlı kanal temizliği gıda işletmeleri için oldukça önemlidir.

Bunun başlıca sebebi, ocakların üzerinde bulunan davlumbazlarda ve bunların iç cidarlarında kalan yağların zamanı geldiğinde yanıcı olması ve büyük bir yangına sebep olabilmesidir. Bu yüzden yağlı kanal temizliğinin yapılmaması öncelikle insanlar açısından daha sonra da şirket sahibi açısından büyük bir tehlike oluşturabilmektedir. Böyle bir durumda hem can hem de mal kaybı oluşabilir. Bunun için de yağlı kanal temizliğinin mutlaka zamanında yapılması gerekmektedir. Yağlı kanal temizliği yapılmamasının yaratacağı büyük sorunlardan biri de ocaklarda pişen yemeklerin sıcaklığı ile kanal içlerinde birikmiş olan ve kauçuklaşan yağın çözülerek akışkan bir hal alıp pişen yemeğin içerisine girmesi ve bunun sonucunda gıda zehirlenmesine sebep olmasıdır.

Böyle bir durumda yemeği yiyen herkes büyük bir tehlike içerisinde bulunacaktır. Bunun yanında yağlı kanal temizliği yapılmayan bir yerde birikmiş yağların kokusu mekâna yayılır ve mekân kötü bir koku içerisinde olur. Bu durumda mekânda bulunanlar bu kötü kokudan rahatsız olurlar ve bu da mekânın müşteri kaybetmesine yol açar.

Yağlı kanal temizliği yapılmayan yerlerde biriken atık yağlar zamanla baca içerisinde bakteri üretir ve mekânın hijyeni bu durumdan negatif etkilenir. Yağlı kanal temizliği yapılmayan bacada biriken yağlardan dolayı fan daha çok üflemeye başlar ve bu yüzden de gereksiz yere fazla elektrik sarfiyatı olur.

Yağlı kanal temizliğinde, doğru yağ çözücü ve endüstriyel temizlik malzemelerinin kullanımı hem maliyetin minimum seviyede kalması hem de kanalların verimli şekilde açılabilmesi açısından çok önemlidir. Dolayısı ile, yağlı kanal temizliği yapacak firma bu konuda uzman tedarikçiler ile çalışmak durumundadır.

Görüldüğü üzere yağlı kanal temizliği oldukça önemlidir. Hatta öyleki bu durum kanunen de zorunludur. Bu hususa dikkatle önem verilmeli ve yağlı kanal temizliği kesinlikle ihmal edilmemelidir.