Z havlu nedir

Yazar: AkalKurumsal
Z Havlu

Z Havlu aslında bir havlu çeşidinden ziyade belirli bir tekniğe göre katlanmış havludur. Z havlu bilinen kağıt bir havlunun iki kenarından birinin içeri diğerinin ise dışarı doğru katlanması suretiyle z harfine benzer bir şekil almasından dolayı bu ismi almıştır.

Günlük yaşantımızda bir şeyler yemek için gittiğimiz bir restoranda ya da bir çay içmeye uğradığımız bir kafede bile bu havluları görmek mümkündür. Masa üzerinde duran ve halk arasında peçetelik denilen z havlu aparatlarının içine usulüne uygun olarak katlanmak suretiyle konulan z havlu yaprakları tek bir hareketle kolayca yuvasından çıkartılarak kullanılabilmektedir.

Z havlu yaprakları peçeteye göre biraz daha büyüktür ve dikdörtgen şeklindedir. Kendine has bu şekli sayesinde iki kenarlarından katlanıp aparat içine yerleşebilmektedir. Bu katlanma özelliği sayesinde peçeteden daha dayanıklı olma özelliği kazanmaktadır. Bu nedenle kafeteryalarda, restoranlarda, pastanelerde kısaca yiyecek içecek hizmeti veren hemen her işletmenin masalarında z havlu bulunmaktadır.

Z havlunun kullanım ömrü kağıt Kalitesiyle birebir bağlantılıdır. Kağıdın daha doğrusu hamurun kalitesi çok önemlidir. Kaliteli bir hamurdan üretilen kağıt dayanıklılık açısından birincil önem arz eder. İkinci ayrıntı ise kâğıt kalınlığıdır. Çok ince bir kağıdın dayanıklı olması beklenemez elbette. Bu nedenle hamur kağıt havlu kalıbına dökülürken hamur kalınlığına dikkat edilmelidir.

Maliyetleri düşürmek adına hammadde kalitesinden kaçmak üretici adına maliyetleri düşürebilir ama durum tüketici için hiç de öyle olmaz. Kaliteli hammadde ile doğru şekilde üretilmiş bir kağıt havlu ile ihtiyacını görülen bir nihai tüketici hammaddeden kaçılmış maliyetleri düşürmek adına malzemeden çalınmış bir kağıt havlu ile ihtiyacını gideremediğinde yeni bir kağıt havlu daha çekecektir aparatından ve dolayısıyla işletme maliyetlerini daha da arttırmış olacaktır.

Ülkemizde gelişen teknolojilerle birlikte üretim alanında da büyük yatırımlar yapılmıştır. Dolayısıyla ülkemiz sınırları, içinde büyük yatırımlarla kağıt temizlik ve hijyen ürünleri imalatı yapan devasa işletmeler kurulmuştur. Hemen her alanda olduğu gibi bu alanda da merdiven altı diye tabir edilen kalite standartlarından uzak oldukça kötü ürünler de kolaylıkla bulunabilmektedir. Burada tüketiciye ciddi bir görev düşmektedir, o da doğru ürünü bulmak ve kullanmak olacaktır.