Zararlı kırtasiye malzemeleri nelerdir? Dikkat etmemiz gerekenler

Yazar: AkalKurumsal
Zararlı Kırtasiye Malzemeleri Nelerdir?

Zararlı maddeler günlük yaşantımızın her kısmını olduğu gibi çocuklarımızın kullandıkları malzemeleri de tehdit etmektedir. Okul çağındaki çocukların ve ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken konu zararlı kırtasiye malzemeleri ve bunların yol açtığı durumlardır. Yapılan araştırmalar ve Kimya Mühendislerinin yaptığı analizlere göre dikkat gerektiren durumlar ortaya çıkmaktadır. Mühendisler kırtasiye malzemeleri için kırmızı alarm vermektedir. Sağlığı ciddi derecede tehdit edecek unsurlar çocuklarımız için gerekli diye baktığımız araçlardır. Bunlardan korunmak için yapılacaklar dikkat edilecekler ve gerekli önlemler uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Kaliteli ve uluslararası normlara uygun kırtasiye malzemelerinin günlük hayatımızda veya ofis yaşantımızda kullanımı, sağlığımız açısından son derece önemlidir.

Yapılan araştırmalar ve bunun sonucunda ortaya çıkan verilerde görünen; fitalatlar azo boyalar ve bazı ağır metallerin çocuklarımızın kullandıkları araç ve gereçlerde fazla miktarda bulunduğudur. Bu maddelerin fazlaca kullanımının nedeninin denetimsizlik olduğunu açıklayan uzmanlar özellikle merdiven altı diye tabir edilen yerlerden ve ismi olmayan yurt dışı firmalarından getirilen ürünlerin limit üzerine çıkartıldığından bahsetmektedir. Pastel boya sulu boya oyun hamuru ve silgi gibi ürünlerin içerisinde ciddi oranda bulunan kanserojen madde hayati risk taşımaktadır. Bu ürünlerin içerisinde çocuklara sinir ve bağırsak rahatsızlıkları gibi hastalıkları geçiren maddeler bulunmaktadır. Demir içerikli malzemelerde (kalem traş zımba makas) ağır metaller bulunmaktadır. Bu metaller uzun süreli temaslarda ciltte tahriş alerji ve egzema gibi hastalıkların yayılmasına yol açmaktadır. Kullanılan her araç gereçte güvenilirlik anne babanın düşünmesi gereken ilk durumdur.

Uzmanlar dikkat edilmesi gereken kuralları belirtmişlerdir. Alınan ürünlerin üzerinde TSE veya CE damgalarından en az birinin olması gerekmektedir. Çocukların kullandıkları her türlü plastik eşyanın yerine cam veya benzeri ürünler tercih edilmeli ve çocukların sağlığı açısından endişe uyandıracak durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Alkol ve su bazlı kalemlerin tercih edilmesi önemli uyarılar arasındadır. Çünkü piyasada çok miktarda solvent bazlı kalemler bulunmaktadır ki bunlarda sağlık açısından tehlike boyutundadır. Buna bağlı olarak “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair 5898 Sayılı Kanun” Mayıs 2009’da TBMM tarafından resmen kabul edilmiştir. Bu kanunun amacı 18 yaşından küçük çocuklar için zararlı maddelerin kullanımını tamamen ortadan kaldırmaktır. Çocuklarımız bizim vücudumuzdur. Onların sağlığı ülkemizin sağlığıdır.