Ambalaj Nedir
Ambalaj, gıdanın tüketiciye ulaşana kadar korunması için uygulanan işlemdir. Ambalaj malzemeleri için ülkemizde geçerli ambalajlama kuralları şunlardır:
▪ Tüm gıda ürünlerinin ambalajlanması zorunludur.
▪ Ürün, ambalajı açılmadığı sürece ulaşılamaz olmalıdır.
▪ Ambalajın üzerinde son kullanma tarihi, firmanın adı ve kimyasal materyalin isminin baş harfi olmalıdır.
▪ Yeniden işlenmis kağıtlar ve plastikler gıda ambalaj materyali olarak kullanılmazlar.
▪ Ürünü temiz tutmalı, dışarıdaki havayla temasını kesmelidir.
▪ Dizaynı elle rahat bir şekilde tutulabilecek gibi tasarlanmalıdır.
▪ İçindeki ürünü fiziksel ve kimyasal tehlikelere karşı korumalıdır.
▪ Ambalajın üzerinde ürün içerik bilgisi ve kullanım şartlarının belirtildiği bir etiket bulunmalıdır.
Ambalajlama malzemeleri dörde ayrılır. Bunlar; cam ambalaj malzemeleri, kağıt ambalaj malzemeleri, metal ambalaj malzemeleri ve plastik ambalaj malzemeleridir. Ayrıca daha az olmakla beraber; pamuk, kenef ve dokuma gibi malzemeler de kullanılmaktadır.
Cam malzemelerin olumlu özellikleri şunlardır;
▪ Cam, gıdayla herhangi bir tepkimeye girmediği için sağlık açısından daha uygundur.
▪ İçini gösterdiği için, tüketici ne aldığını görerek alışveriş yapar.
▪ Gaz geçirmez ve içindeki ürünü UV ışınlarından korur.
▪ Cam malzemeler defalarca kullanılabilir.
Olumsuz özellikleri ise şunlardır;
▪ İçini gösterdiği için üretici firmayı zorlamaktadır.
▪ Ağır olduğu için taşımada zorluk çekilir.
▪ Çabuk kırıldığı için, taşıma ve depolama esnasında büyük zorluklara sebep olur.
▪ Temizliği daha zordur.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre cam malzemelerin kullanım kuralları şöyledir;
▪ Çeşitli büyüklükte ve şekilde olmakla birlikte beş grupta incelenir.
a) Bira, maden suyu ve meşrubat şişeleri
b) Kavanoz ve meyve suyu şişeleri
c) Su şişeleri
d) Alkollü içki şişeleri
▪ Cam ambalajlar için geçerli olan basınç değerleri şöyledir;
a) Bira şişeleri:
Geri dönüşümlü olanlar basınç değeri 12 kg/cm2
Geri dönüşümlü olmayanlar basınç değeri 10 kg/cm2
b) Meşrubat şişeleri:
Geri dönüşümlü olanlar basınç değeri 16 kg/cm2
Geri dönüşümlü olmayanlar basınç değeri 10 kg/cm2
▪ Meyve suyu şişeleri:
Geri dönüşümlü basınç değeri 10 kg/cm2.
Kağıt ambalajlamasında genellikle kullanılan malzemeler şunlardır:
▪ Kraft kağıdı
▪ Sülfit kağıdı
▪ Yağ geçirmez kağıt
▪ Bitkisel parşömen
▪ Ince kağıt
▪ Neme dayanıklı kağıt
▪ Kaplanmış kağıt
▪ Şekil verilmiş kaplar
▪ Lifli levha
Metal esaslı malzemelerde en çok kullanılan türler şunlardır:
▪ Sac
▪ Lak ve laklama
▪ Kalaysız teneke
▪ Alüminyum.
Hayatımızda çok önemli bir yere sahip olan temizliğin birçok tanımı yapılmaktadır. Akıl sahibi her insanın…
Özellikle son dönemlerdeki çalışmalar sayesinde artık köpük tabak ürünleri çok daha doğa dostu tasarım altında…
Pek çok organizasyonda yoğun olarak kullanılan köpük tabak modelleri, kullan at özelliğiyle sağlıklı bir imkan…
Bazı malzemeler insanların hayat kalitelerini yükseltmektedir. Bu ürünlerden birisi de köpük tabak olarak kullanılmakta olan…
Köpük tabak, gıda piyasasında gün geçtikçe yaygın bir şekilde kullanılan malzemedir. Köpük tabaklar çeşitli olmasıyla…
Günümüzde hem hijyen açısından, hem de kullanım açısından pratik olan köpük tabakların ev dışındaki yerlerde…