Ambalaj Nedir? Ambalaj Özellikleri Nelerdir?

Yazar: AkalKurumsal
Ambalaj Nedir

Ambalaj, gıdanın tüketiciye ulaşana kadar korunması için uygulanan işlemdir. Ambalaj malzemeleri için ülkemizde geçerli ambalajlama kuralları şunlardır:

 ▪ Tüm gıda ürünlerinin ambalajlanması zorunludur.

 ▪ Ürün, ambalajı açılmadığı sürece ulaşılamaz olmalıdır.

 ▪ Ambalajın üzerinde son kullanma tarihi, firmanın adı ve kimyasal materyalin isminin baş harfi olmalıdır.

 ▪ Yeniden işlenmis kağıtlar ve plastikler gıda ambalaj materyali olarak kullanılmazlar.

İyi Bir Ambalaj Materyalinin Özellikleri

 ▪ Ürünü temiz tutmalı, dışarıdaki havayla temasını kesmelidir.

 ▪ Dizaynı elle rahat bir şekilde tutulabilecek gibi tasarlanmalıdır.

 ▪ İçindeki ürünü fiziksel ve kimyasal tehlikelere karşı korumalıdır.

 ▪ Ambalajın üzerinde ürün içerik bilgisi ve kullanım şartlarının belirtildiği bir etiket bulunmalıdır.

Ambalajlama Malzemeleri

 Ambalajlama malzemeleri dörde ayrılır. Bunlar; cam ambalaj malzemeleri, kağıt ambalaj malzemeleri, metal ambalaj malzemeleri ve plastik ambalaj malzemeleridir. Ayrıca daha az olmakla beraber; pamuk, kenef ve dokuma gibi malzemeler de kullanılmaktadır.

Cam Esaslı Malzemeler

 Cam malzemelerin olumlu özellikleri şunlardır;

 ▪ Cam, gıdayla herhangi bir tepkimeye girmediği için sağlık açısından daha uygundur.

 ▪ İçini gösterdiği için, tüketici ne aldığını görerek alışveriş yapar.

 ▪ Gaz geçirmez ve içindeki ürünü UV ışınlarından korur.

 ▪ Cam malzemeler defalarca kullanılabilir.

 Olumsuz özellikleri ise şunlardır;

 ▪ İçini gösterdiği için üretici firmayı zorlamaktadır.

 ▪ Ağır olduğu için taşımada zorluk çekilir.

 ▪ Çabuk kırıldığı için, taşıma ve depolama esnasında büyük zorluklara sebep olur.

 ▪ Temizliği daha zordur.

 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre cam malzemelerin kullanım kuralları şöyledir;

 ▪ Çeşitli büyüklükte ve şekilde olmakla birlikte beş grupta incelenir.

 a) Bira, maden suyu ve meşrubat şişeleri

 b) Kavanoz ve meyve suyu şişeleri

 c) Su şişeleri

 d) Alkollü içki şişeleri

 ▪ Cam ambalajlar için geçerli olan basınç değerleri şöyledir;

 a) Bira şişeleri:

 Geri dönüşümlü olanlar basınç değeri 12 kg/cm2

 Geri dönüşümlü olmayanlar basınç değeri 10 kg/cm2

 b) Meşrubat şişeleri:

 Geri dönüşümlü olanlar basınç değeri 16 kg/cm2

 Geri dönüşümlü olmayanlar basınç değeri 10 kg/cm2

 ▪ Meyve suyu şişeleri:

 Geri dönüşümlü basınç değeri 10 kg/cm2.

Kağıt Esaslı Malzemeler

Kağıt ambalajlamasında genellikle kullanılan malzemeler şunlardır:

 ▪ Kraft kağıdı

 ▪ Sülfit kağıdı

 ▪ Yağ geçirmez kağıt

 ▪ Bitkisel parşömen

 ▪ Ince kağıt

 ▪ Neme dayanıklı kağıt

 ▪ Kaplanmış kağıt

 ▪ Şekil verilmiş kaplar

 ▪ Lifli levha

Metal Esaslı Malzemeler

Metal esaslı malzemelerde en çok kullanılan türler şunlardır:

 ▪ Sac

 ▪ Lak ve laklama

 ▪ Kalaysız teneke

 ▪ Alüminyum.