Kategoriler: Ambalaj Malzemeleri

Ambalaj Nedir? Ambalaj Özellikleri Nelerdir?

Ambalaj, gıdanın tüketiciye ulaşana kadar korunması için uygulanan işlemdir. Ambalaj malzemeleri için ülkemizde geçerli ambalajlama kuralları şunlardır:

▪ Tüm gıda ürünlerinin ambalajlanması zorunludur.

▪ Ürün, ambalajı açılmadığı sürece ulaşılamaz olmalıdır.

▪ Ambalajın üzerinde son kullanma tarihi, firmanın adı ve kimyasal materyalin isminin baş harfi olmalıdır.

▪ Yeniden işlenmis kağıtlar ve plastikler gıda ambalaj materyali olarak kullanılmazlar.

İyi Bir Ambalaj Materyalinin Özellikleri

▪ Ürünü temiz tutmalı, dışarıdaki havayla temasını kesmelidir.

▪ Dizaynı elle rahat bir şekilde tutulabilecek gibi tasarlanmalıdır.

▪ İçindeki ürünü fiziksel ve kimyasal tehlikelere karşı korumalıdır.

▪ Ambalajın üzerinde ürün içerik bilgisi ve kullanım şartlarının belirtildiği bir etiket bulunmalıdır.

Ambalajlama Malzemeleri

Ambalajlama malzemeleri dörde ayrılır. Bunlar; cam ambalaj malzemeleri, kağıt ambalaj malzemeleri, metal ambalaj malzemeleri ve plastik ambalaj malzemeleridir. Ayrıca daha az olmakla beraber; pamuk, kenef ve dokuma gibi malzemeler de kullanılmaktadır.

Cam Esaslı Malzemeler

Cam malzemelerin olumlu özellikleri şunlardır;

▪ Cam, gıdayla herhangi bir tepkimeye girmediği için sağlık açısından daha uygundur.

▪ İçini gösterdiği için, tüketici ne aldığını görerek alışveriş yapar.

▪ Gaz geçirmez ve içindeki ürünü UV ışınlarından korur.

▪ Cam malzemeler defalarca kullanılabilir.

Olumsuz özellikleri ise şunlardır;

▪ İçini gösterdiği için üretici firmayı zorlamaktadır.

▪ Ağır olduğu için taşımada zorluk çekilir.

▪ Çabuk kırıldığı için, taşıma ve depolama esnasında büyük zorluklara sebep olur.

▪ Temizliği daha zordur.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre cam malzemelerin kullanım kuralları şöyledir;

▪ Çeşitli büyüklükte ve şekilde olmakla birlikte beş grupta incelenir.

a) Bira, maden suyu ve meşrubat şişeleri

b) Kavanoz ve meyve suyu şişeleri

c) Su şişeleri

d) Alkollü içki şişeleri

▪ Cam ambalajlar için geçerli olan basınç değerleri şöyledir;

a) Bira şişeleri:

Geri dönüşümlü olanlar basınç değeri 12 kg/cm2

Geri dönüşümlü olmayanlar basınç değeri 10 kg/cm2

b) Meşrubat şişeleri:

Geri dönüşümlü olanlar basınç değeri 16 kg/cm2

Geri dönüşümlü olmayanlar basınç değeri 10 kg/cm2

▪ Meyve suyu şişeleri:

Geri dönüşümlü basınç değeri 10 kg/cm2.

Kağıt Esaslı Malzemeler

Kağıt ambalajlamasında genellikle kullanılan malzemeler şunlardır:

▪ Kraft kağıdı

▪ Sülfit kağıdı

▪ Yağ geçirmez kağıt

▪ Bitkisel parşömen

▪ Ince kağıt

▪ Neme dayanıklı kağıt

▪ Kaplanmış kağıt

▪ Şekil verilmiş kaplar

▪ Lifli levha

Metal Esaslı Malzemeler

Metal esaslı malzemelerde en çok kullanılan türler şunlardır:

▪ Sac

▪ Lak ve laklama

▪ Kalaysız teneke

▪ Alüminyum.

AkalKurumsal

Son yazılar

Temizlik nedir? Nasıl daha temiz olunabilir?

Hayatımızda çok önemli bir yere sahip olan temizliğin birçok tanımı yapılmaktadır. Akıl sahibi her insanın…

5 sene önce

Köpük tabaklar sağlığa zararlı mıdır?

Özellikle son dönemlerdeki çalışmalar sayesinde artık köpük tabak ürünleri çok daha doğa dostu tasarım altında…

5 sene önce

Köpük tabak nereden alınır?

Pek çok organizasyonda yoğun olarak kullanılan köpük tabak modelleri, kullan at özelliğiyle sağlıklı bir imkan…

5 sene önce

Köpük tabak nerede satılır?

Bazı malzemeler insanların hayat kalitelerini yükseltmektedir. Bu ürünlerden birisi de köpük tabak olarak kullanılmakta olan…

5 sene önce

Köpük tabak nedir? Köpük tabak ne demek?

Köpük tabak, gıda piyasasında gün geçtikçe yaygın bir şekilde kullanılan malzemedir. Köpük tabaklar çeşitli olmasıyla…

5 sene önce

Köpük tabak nasıl yapılır?

Günümüzde hem hijyen açısından, hem de kullanım açısından pratik olan köpük tabakların ev dışındaki yerlerde…

5 sene önce