Kategoriler: Temizlik Malzemeleri

Gıda işletmelerinde doğru hijyen uygulamaları

Günümüzde Türkiye de dâhil olmak üzere bütün dünyada gıda üretimi gerçekleştiren ya da gıda pazarlaması yapan çok sayıda işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin bulunduğu ortam çalışma koşulları tüketicinin hayatına etki edebilecek derecede mühimdir. Bu işletmelerin özellikle hijyen kuralları çerçevesinde çalışması gerekmektedir. Genel manada uyulması gereken birtakım kurallar bulunmaktadır. Bunlar;

Gıda işletmeleri kuruluş alanı olarak inşaat çimento ya da kirli atık yayan fabrika çevresine ve taşkını sel gibi durumlarda zarar görecek çukur kısımlara kurulmamalıdr. Genellikle daha kırsal ve ulaşımı kolay olan fabrikaların yoğun olmadığı bölgelerde kurulmalıdır. Gıda firması kurduğu binayı ya da fabrikayı yapı olarak sağlam yapmalı yağmur böcek gibi çeşitli kaçak unsurlara meyil vermemelidir. Aksi takdirde hem gıdalar bayatlayarak hem de hayvanlardan insanlara çeşitli hastalıkların geçmesine sebep olabilir.

Gıdanın bulunduğu alanlarda pencere bulunuyorsa kesinlikle küçük bir böcek dahi giremeyecek şekilde tel örülmeli ve havalandırma kısımları cam dışında dayanıklı maddelerden yapılmalıdır. Pencere varsa gıdalar direk önüne yerleştirilmemeli ya da pencereler güneşe dönük tarafa yapılmamalıdır. Böyle durumda gıdalar güneşten etkilenip bozulabilir ya da dış yüzeyleri solabilir. Bu alanlar sürekli dezenfekte edilmeli böcek durumlarına karşı ilaçlanmalıdır. Et süt gibi kolay bozulabilen gıdalar yeterli soğuk hava depolarında muhafaza edilmeli ve kullanım tarihi geçen ürünler tüketiciye ulaşmadan imha edilmelidir.

İşletmede görevli olan elemanlar bu konuda uyarılmalı hijyen kurallarına uymalı ve özenli çalışmalıdır. Bir kişinin hatası yüzlerce kişiyi olumsuz etkileyebilir. Bulaşıcı hastalığı olan kişiler üretim alanlarına girmemeli ya da mecburi girmesi gerekiyorsa kıyafet açısından donanımlı olarak girmelidir. Üretim yapan ve pazarlayan işletme belirli aralıklarla ilgili kişilerce denetlenmelidir. Çalışanlar için kıyafet prosedürü uygulanmalı dışarıda giyilen kıyafetle üretim alanına girilmemelidir.

Gıdaların taşındığı araçlar temizlik ve ısı açısından gereken muhafaza koşullarına uygun olmalıdır. İşletme alanlarında su bol miktarda bulunmalıdır. Hem alan temizliği için hem çalışanların sürekli el yıkama ihtiyaçları için önemlidir. Çalışanların önlük giymesi tırnaklarının uzun olmaması eldiven giymesi sürekli ellerini yıkaması ve başlarına bone takması gerekmektedir. Sonuç olarak bu ve daha birçok unsur tüketicinin sağlığı için gereklidir. Bütün işletmelerin bünyesinde bu özellikleri barındırması gerekmektedir.

Tüm bunlara ilaveten, işletmelerin hijyen seviyesini maksimum düzeye çıkartabilmesi için, endüstriyel temizlik malzemeleri ile düzenli olarak hijyen uygulamaları gerçekleştirilmeli, ayrıca personele hijyen konusunda düzenli olarak eğitim verilmelidir.

AkalKurumsal

Son yazılar

Temizlik nedir? Nasıl daha temiz olunabilir?

Hayatımızda çok önemli bir yere sahip olan temizliğin birçok tanımı yapılmaktadır. Akıl sahibi her insanın…

5 sene önce

Köpük tabaklar sağlığa zararlı mıdır?

Özellikle son dönemlerdeki çalışmalar sayesinde artık köpük tabak ürünleri çok daha doğa dostu tasarım altında…

5 sene önce

Köpük tabak nereden alınır?

Pek çok organizasyonda yoğun olarak kullanılan köpük tabak modelleri, kullan at özelliğiyle sağlıklı bir imkan…

5 sene önce

Köpük tabak nerede satılır?

Bazı malzemeler insanların hayat kalitelerini yükseltmektedir. Bu ürünlerden birisi de köpük tabak olarak kullanılmakta olan…

5 sene önce

Köpük tabak nedir? Köpük tabak ne demek?

Köpük tabak, gıda piyasasında gün geçtikçe yaygın bir şekilde kullanılan malzemedir. Köpük tabaklar çeşitli olmasıyla…

5 sene önce

Köpük tabak nasıl yapılır?

Günümüzde hem hijyen açısından, hem de kullanım açısından pratik olan köpük tabakların ev dışındaki yerlerde…

5 sene önce