Endüstriyel temizlik nedir?

Yazar: AkalKurumsal
Endüstriyel Temizlik Nedir

Sanayi, fabrika ve pek çok şirketlerin daha aktif bir halde işlerinin yürütebilmesi amacıyla yapılan genel temizliğe Endüstriyel temizlik adı verilmektedir. Firmaların makine sistemlerin de zamanla meydana gelen kirlerin arındırılması açısından endüstriyel temizliğe ve endüstriyel temizlik malzemelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık, gıda ve pek çok sektörde yapılan bu temel temizliğe gereksinim vardır.

Temizlik sırasında temizlik ekipmanları ve kimyasallar kullanılarak temizlik yapılacak bölgenin dezenfekte işlemi gerçekleşmektedir. Tam otomatik sistemli makinalar aracılığıyla gerçekleşen temizlik ile çıkarılması zor kir ve lekeler uygulanan temizlik yöntemleriyle ortadan kalkmaktadır. Ayrıca endüstriyel temizlik uygulaması iki aşamalı olarak gerçekleşmektedir. Bunlar, mekanik ve kimyasal temizliktir. Mekanik temizlik uygulamasında genellikle kullanılan ekipmanlar çekiç, su püskürtmeli makine, kürek, pinçe, gibi el aletleri yoğunlukta olurken kimyasal temizlikte ise çözücü özelliğe sahip kimyasallar aracılığı ile temizlik işlemi gerçekleşmektedir.

Peki, endüstriyel temizlik hangi alanlarda gereklidir?

  • Fabrikalarda üretimi gerçekleşen ürünlerin neticesinde atılan atıklar,
  • Depolama sistemlerinde meydana gelen korozyon ve birikintilerde
  • Enerji tesisleri üretim safhası gerçekleşirken meydana gelen birikinti ve kirlilik oluşumları sırasında endüstriyel temizlik uygulamasına ihtiyaç oldukça fazladır.

Endüstriyel temizliğin temizlik aşaması nasıl gerçekleşmektedir?

Zeminlerde zaman içerisinde meydana gelen kir ve kalıntılar en iyi şekilde hijyen kurallarına uyularak dezenfekte edilmektedir. Her türlü makine sistemlerine zarar verecek şekilde temizlik uygulanmamaktadır. Ayrıca malzemelerin yapısına zarar verecek bir biçimde temizlik uygulamasına başvurulmadan temizlikler titizlik ile gerçekleşmektedir. Fabrika, sanayi, atölye ve birçok endüstriyel alanlarda yapılan endüstriyel temizlik, malzemelere zarar vermeden gerçekleşmektedir. 

Endüstriyel temizliğin en önemli faydası sektörde iş verimliliklerinin daha da artmasında kolaylık sağladığını söylemek mümkündür. Yeterli alt yapılar sağlanarak alanında uzmanlaşmış kişiler aracılığı ile temizlik işlemleri kısa sürelerde gerçekleşmektedir. Endüstriyel alanlarda hizmet veren pek çok sektör dezenfeksiyon uygulamasına oldukça önem vererek artık endüstriyel temizliğe başvurmaktadır. 

Bu sayede zamanla kirlenen ve birçok mikrobiyolojik kirlerin üremesine neden olan risklerden arınarak işletmenizi hijyen kuralları çerçevesinde yürütmenizi kolay yoldan sağlayabilirsiniz. Belirli aralıkla ile endüstriyel temizliğe başvurmak maliyet açısından ve hijyeniklik açıdan yapılması gereken en akılcı bir yol olduğunu söyleyebiliriz.