Kağıt boyutları hakkında bilgi

Yazar: AkalKurumsal
Kağıt Boyutları

Kâğıt yaşamımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz bir malzemedir. Yaptığımız her işte her zaman kâğıda gereksinim duyarız. Neredeyse kâğıt olmadan hiç bir iş hiç bir toplantı ve hiç bir sınava giremeyiz. Buradan da anlaşılıyor ki kâğıdın hayatımızda her zaman artı yönleri vardır. Bu özellikleri ile, fotokopi kağıdı olarak adlandırdığımız ve gündelik baskı için kullanılan kağıt ürünleri, hayatımızın her alanında bizimle birliktedir.

Kâğıdın kullanımı bu kadar yaygın olunca kâğıt çeşitleri ve kâğıt boyutları da farklılaşmaya başlar. Özellik ile her alanda aynı boyutta kâğıt kullanılmaz. Her alana her sektöre farklı kâğıt boyutları ve  kâğıt çeşitleri gerekmektedir. Yani hangi boyuttaki kâğıtların nerelerde kullanıldığını çok iyi bir şekilde bilmeliyiz.
Peki, herkesin yaşamında yer alan kâğıt boyutları kaç çeşitten oluşur?

En çok tercih edilen Kâğıt boyutları şunlardır: Bunlar; A1 A2 A3 A4 A5’dir. Bütün bu çeşitlerin kullanım alanları ve amaçları farklıdır. Bunlardan A4 kâğıdı en çok kullanılan kâğıt boyutudur. Kâğıt boyutlarını mm cinsinden verecek olursak şunları söyleyebiliriz: A1 kâğıt boyutunun ölçüsü; 594×841 mm A2 kâğıt boyutunun ölçüsü; 420×594 mm A3 kâğıt boyutunun ölçüsü; 329×483 mm A4 kâğıt boyutunun ölçüsü; 210×297 mm A5 kâğıt boyutunun ölçüsü ise 148×210 mm’dir. Görüldüğü gibi kâğıt boyutundaki rakam büyüdükçe mm cinsinden verilen değer küçülüyor.

Bahsetmiş olduğumuzkâğıt boyutları her alanda kullanılıyor. Fotokopi kâğıdı resim kâğıdı matbaada yapılacak bütün işlerde bu kâğıt boyutları kullanılmaktadır. Bu kâğıtlar kırtasiyelerde teker teker satılabilir. Toplu olarak almak isterseniz bu ihtiyacınızı kâğıt toptancılarından giderebilirsiniz. Her kâğıt boyutunu kırtasiyelerde bulamayabilirsiniz. Fakat toptancılarda bütün kâğıt boyutlarına ulaşabilirsiniz. Örneğin bir matbaa işletmeniz var ise herhangi bir kâğıt boyutundaki kâğıt ihtiyacınızı kırtasiyeler yerine kâğıt toptancılarından giderebilirsiniz. Böylece istediğiniz kâğıt boyutundaki kâğıtlara hem toplu hem de daha ekonomik bir şekilde sahip olabilirsiniz.
A4 ve A5 boyutundaki kâğıtlar genelde resmi yazışmalarda kullanılır. Bütün resmi dairelerdede A4 ve A5 boyutundaki kâğıtlar kullanılır. A1 boyutundaki kâğıtlar ise genelde resim çizmek için kullanılır. A3 kâğıdı ise bazen fotokopi kâğıdı olarak kullanabilir.

Görüldüğü gibi bütün boyutlardaki kâğıtlar ayrı alanlarda ve ayrı amaçlarda kullanılır. Kâğıt boyutlarının ayrı amaca göre ayarlanması son derece iyi bir şey olmuştur. Bu sayede herkes nerede hangi boyutta kâğıdın kullanacağını bilir ve işlerini buna göre düzenleyebilir.