Muayene masa örtüsü nedir?

Yazar: AkalKurumsal
Muayene Masa Örtüsü Nedir

Hasta sedyelerinin üzerinde kullanılan hijyenik, anti bakteriyel ve tek kullanımlık örtülere muayene masa örtüsü denir.

Hastanelerin, polikliniklerin, kliniklerin, acil servislerin tüm branşlarında ve tüm sedyelerde kullanılan muayene masa örtüleri, anti alerjenik olarak üretilmiş ve kullan at şeklinde tasarlanmıştır. Genellikle tıbbi amaçlı kullanılır bu örtülerin belli şartları ve özellikleri olmalıdır. Bunlar, 50×50 ebatlarında çift katlı olmalıdır. Alt tabakası sıvı geçirmeyen özellikte laminasyonlu olmalıdır. Lamineli kısım opak beyaz renkte, kağıt kısım ise birinci kalite kağıttan ve yine beyaz renkte olmalıdır. Kağıt ve laminasyonlu kısım sıvı emdikçe birbirinden ayrılıp dağılmamalıdır. 

Bobin sarımı düzgün ve en az 90 yaprak olmalıdır. Tıbbi muayenelerde ve tıbbi müdahalelerde kolaylık sağlayan muayene masa örtüleri hijyen açısından her hastadan, her muayeneden ve her müdahaleden sonra değiştirilmelidir. Muayene masa örtüleri, PVC muayene masa örtüsü ve lamineli muayene masa örtüsü olmak üzere iki çeşittir. PVC muayene masa örtüleri, dört köşesindeki çapraz lastikler sayesinde kullanım kolaylığı sağlar. Sıvıyı geçirmez, kaymaz ve yumuşaktır. Lamineli muayene masa örtüleri, havlu kağıt ve polietilen lamineli malzemeden üretildiği için ön yüzdeki havlu kağıt sıvıyı emer dış yüzeydeki polietilen malzemede sıvının dışarı sızmasını engellemektedir. İsteğe bağlı olarak farklı ebatlarda da üretilebilen muayene masa örtüleri, yine isteğe ve talebe bağlı olarak hastanenin özel logosu veya özel baskılar ile üretilmesi de mümkündür.

Muayene masa örtülerinin kullanılırken kolaylık sağlaması açısından, muayene masa örtüsü aparatı ile birlikte kullanılması önerilir. Bu plastik aparat muayene masasına veya sedyenin üst tarafına monte edilerek, muayene masa örtüleri bu aparata takılır. Bu sayede daha kolay çekilerek kullanılan ve her kullanımdan sonra yırtılarak atılan örtüler hem hastalar hem de muayene veya müdahaleyi yapan doktor veya hemşireler tarafından hijyen ve rahatlık sağlamaktadır. 

Muayene masa örtüsü kullanacak olan hastane veya klinikler, toplu alımlar yapmadan önce firmalardan numune örtü talep etmelidir. Hasta sağlığı ve hijyeni açısından farklı firmalardan alınmış numuneler doktorlar tarafından test edilerek en uygun fiyatlısı ve en kalitelisi tespit edildikten sonra firmadan toplu alımlar yapılmalıdır.