Tuvaletlerden bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri

Yazar: AkalKurumsal
Tuvalet Temizliği

Bazı kişilerde umumi tuvalet fobisi vardır. Ne kadar sıkışırsa sıkışsın bir türlü tuvaletini umumi olan yerlerde yapmak istemezler. Bunun nedeni de tuvaletlerde bulunan mikroplardır. Belki bu tarz insanları aşırı titiz olmakla veyahut fazla hassasiyet göstermekle suçlamış bile olabilir. Halbuki umumi tuvaletler gerçekten de birer mikrop ve bakteri yuvalarıdır. Ne yazık ki insanoğlunun el yıkama alışkanlığı oldukça az olduğundan sahip olunan tüm bakteriler ve mikroplar sifona havluya kısaca tuvalette dokunduğumuz her alana bulaşmaktadır. Tabii oradan da bizlere.

Grip mikrobundan ishale, koli basili mikrobundan menenjite kadar birçok hastalık tuvaletlerden bulaşmaktadır. Hatta yapılan bir araştırmada tuvalette bel soğukluğu mikrobunun bile var olduğunu gösterir. Bu mikrobu kapmak için temas edilen yerde bir kesiğin veya yaranın olması gerekir.

Eminim hepimiz dışarıdayken bu umumi tuvaletleri kullanmak zorunda kaldık. Peki bu mikroplardan kurtulma yolu var mı? Her şeyden önce korunma yöntemlerini bilmemiz gerekir.

Mesela tuvaletteyken hiçbir şeye dokunmamaya çalışın. Ya da çok zorundaysanız bile bu en asgari seviyede olsun. Oturmadan önce tuvaleti kâğıtlarla kaplayın. Dokunmak zorunda kaldığınız musluk havlu vb. tarzı yerlere kâğıt havlu ile dokunun. Ellerinizi en az 30 saniye boyunca sıcak su ve sabun ile yıkayın bulabilirseniz dezenfektan kullanın. Ellerinizi yıkadıktan sonra her hangi bir yere dokunmayın. Hava ile bulaşan bakterileri önlemek için sifonu çekmeden önce mutlaka klozetin kapağını kapatın.

Hastalıklara yenilmemek için her şeyden önce çok güzlü bir bağışıklık sisteminizin olması gerekir. Bu da ancak doğru beslenme ve sağlıklı yaşamak ile mümkün olur. Eğer sağlam bir bağışıklık sisteminiz varsa mikropların size hiçbir şey yapmama ihtimali yüksektir. Ama hastalıklardan yorulmuş ve zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa tuvaletten kapacağınız bir mikrop bile sizi saatlerce yatağa düşürebilir.

Eğer yanınızda sürekli kurur ve ıslak mendil aslında daha iyisi bir dezenfektan taşırsanız mikroplarla aranıza da ciddi bir mesafe koymuş olursunuz. Yine ellerinizi sık sık yıkamak da bakterilerden kurtulmanın yolu olabilir. Teması en aza indirdiğinizde ya da dokunacağınız bir nesneye havlu ile yaklaştığınızda da mikroplardan kurtulabilirsiniz.  

Ayrıca, ortak kullanım alanlarındaki hijyenin sağlanmasında en önemli sorumluluk işletme sahiplerine düşmektedir. Bu noktada doğru tuvalet temizleyici ürünler ve endüstriyel temizlik malzemelerinin kullanımı, hijyen standartlarının yükseltilmesi için kritik seviyededir.