Yeni iş güvenliği yasası ve getirdikleri

Yazar: AkalKurumsal
İş Güvenliği Yasası

Bir iş yerinde en önemli şey işçidir. İşçi derken işçi çalıştırmayan küçük işletmeler olabilir sadece işçi değil, çalışan demek daha doğru olur. Bu çalışan işyeri sahibidir ya da değildir ona göre statü kazanır. İnsan sağlığı her şeyden önce gelir zira sağlık olmadıktan sonra para ve mülkün bir değeri yoktur. Avrupa birliği uyum yasalarına göre yeni iş sağlığı ve güvenliği yasası ülkemizde önemli bir takım değişikliklere vesile olmaktadır. Bu yasa sadece çalışan değil bütün işyerini ilgilendirir özellikle fabrikalarda yani çok sayıda işçi çalıştıran yerlerde önemli güvenlik önlemleri alınmasına imkân sağlar.

Bu yasa tam anlamıyla sistemini oturttuğu zaman en sevindirici haber işçi ölümlerinin azalması olacaktır. Türkiye de ki işçi ölümlerine bakacak olursak; Şubat 2014 de 70 işçi Ocak 2014 82 işçi ve 2013 yılında en az 1203 işçi yaşamını kaybettiği yapılan ufak bir araştırmada karşımıza çıkmaktadır. Oysa kimsenin haberinin olmadığı ölümlerin sayısı da bilinmiyorken bu ölümler oldukça korkutucudur zira başta dediğim gibi insan sağlığı her şeyden önce gelir.

Bu yasaya göre kamu ve özel sektör ayrımı yapmadan herkes güvenli bir şekilde çalışacaktır. Aynı zamanda kanun sayesinde çırak ve stajyerler de bu yasadan faydalanabilmektedir. İş yerlerinde profesyonel iş sağlığı ve güvenliği uzmanları görevlendirilecek ve iş sağlığı ve güvenliği konusunda işverene her türlü desteği vererek gerekli risk analizlerini yapıp doğabilecek her türlü soruna karşı büyük bir sorumluluk altına girmektedir. Yasa ile birlikte sadece iş sağlığı ve güvenliği uzmanı değil bir de iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.

Bu da çalışan sayısına göre şekillenmektedir. İşyerlerinin toplu olarak bulunduğu sanayi bölgelerinde ise iş sağlığı ve güvenliği koordinasyonu sağlanması zorunludur çünkü işyerleri kendi iş sağlığı ve güvenliği sağladıktan sonra işyerlerinin birbirleriyle de etkileşimleri olabileceğinden birlikte hareket etme hükmü mevcuttur. Profesyonel bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi ücretinde ise bakanlık çalışan sayısı az olan işletmelere maddi yardımı sağlamaktadır örneğin çalışan sayısı 10 dan az olan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfındaki işletmelerde bu yasadan kaynaklanan bütün giderleri bakanlık sağlamaktadır.