Damacana temizliği nasıl yapılır? Su içtiğimiz damacanaların temiz olduğundan nasıl emin olabiliriz?

Yazar: AkalKurumsal
Damacana Temizliği

Bu sorular çoğu insanın kafasında soru işareti olarak kalmaktadır. Şu son dönemlerde uygunsuz su satan firmalar ortaya çıkarıldığı günden bu yana herkes hazır alınan suya şüpheyle bakmaktadır. Ayrıca suyun kalitesizliğinden daha başka bunun nasıl üretildiği şişelerin nasıl temizlendiği sorularını kendilerine sormaktadırlar.

Ama artık kafanızda soru işareti kalmayacak bunları size doğru şekilde anlatacağız. Pet maddesi güneş ışığında kalmaz ise, serin ve kuru ortamda saklandığı sürece son kullanma tarihi geçirilmediği sürece içindeki suyu bozmaz ve korur. Pet (polietilen), ham madde olarak şişe su firmalarına parmak boyu kalınlığında olacak şekilde geliyor.

Geldikten sonra özel basınç makineleriyle yüksek basınçta pet şişe halini alıyor. Pet şişeler su ile doldurulmadan ozonlanmış su ile çalkalanıyor. Ozonlanmış su çok etkili ve işe yarayan bir temizlik maddesidir. Suyun içine ozon basıldığında suyun içindeki mantar, yosun, maya, küf gibi mikroorganizmaların tamamını yok ediyor. Ayrıca su dolumu yapılan bazı tesislerde suyun hiç hava ile temasına izin verilmemektedir bu durum suyun kalitesini ve sağlığa uygunluğunu artırmaktadır.

Eğer su hava ile temas etmezse küf maya gibi mikroorganizmalar üreyemez ve bu sayede ozon maddesinin şişe içine basılmasına gerek kalmaz. Son zamanlarda hava ile temas ettirmeme modeli uygulanmaktadır. Çünkü ozon bazı zamanlarda suyun içinde bulunan bir maddeyle etkileşime girip insan sağlığını tehdit eder duruma gelebiliyor.

Artık suyun hava ile temas ettirilmemesi sağlık açısından daha etkili bir durumdur. Ozon basılmazsa suyun kimyasal yapısı bozulmuyor ve daha sağlıklı su elde edilebiliyor. Pet şişelerde polikarbon denilen madde kullanılmaktaydı. Araştırmalara göre ise insan sağlığın tehdit eden bu ürün kanser yapıcı özelliğe sahipti; bunun yerine başka bir madde üretildi.

Amerika da üretilen  Tritan Copolyester adı verilen bu madde daha sağlıklı bir su içmenizi sağlama özelliğine sahiptir. Ayrıca temizleme işleminde sıcak su ve deterjanla pet şişlerin dışı temizleniyor. Sıcaklık bakımından 55-77 derece arası suyla yıkanması gerekiyor. Sonrasında su dolduran makinelerde sudaki pislikleri süzme özelliğiyle dolduruluyor.

Tüm bunlara ilaveten, içtiğimiz suyun kalitesini korumak amacı ile dolum tesisi, yüksek kaliteli endüstriyel temizlik malzemeleri kullanılarak sanitize edilmeli ve üretim hattı yüksek hijyen kalitesinde tutulmalıdır. Bu sayede, tesis içerisinde de küf ve mantar oluşumu engellenmiş olur. Bu sayede damacanaya kaynaktan gelen su, daha kaliteli bir şekilde giriş yapmış olacaktır.