Köpük tabak nasıl yapılır?

Yazar: AkalKurumsal
Köpük Tabak Nasıl Yapılır

Günümüzde hem hijyen açısından, hem de kullanım açısından pratik olan köpük tabakların ev dışındaki yerlerde kullanımı gittikçe artmaktadır. Üretici firmalar da talep doğrultusunda çok çeşitli tiplerde köpük tabaklar üretmektedir. Hatta köpük tabak üreten firmaların gittikçe sayıların arttığını görüyoruz.

Köpük tabakların kullanımının yaygınlaşması, aynı zamanda diğer tabak türlerin temizliğinde sıklıkla kullanılan deterjan ve su gibi kaynakların daha az kullanılmasını sağlar. Bu açıdan da milli kaynakların boşa harcanmaması açısından da köpük tabakların kullanılması önemlidir.

Müşteriler tarafından en çok tercih edilen köpük tabak çeşitleri tek gözlü, 3 gözlü ve 5 gözlü köpük tabaklardır. Birde bunların kapaklı tipleri de müşteriler tarafından çok ilgi görmektedir.

Herkesin kolaylıkla alışveriş merkezlerinde temin edebildiği köpük tabaklar genellikle polistren denilen bir malzemeden üretilmektedir. Son yıllarda doğada daha kısa sürede çözünebilen malzemelerden de yapılan köpük tabaklar bulunabilmektedir. Ancak bu tarz köpük tabakların kullanımı çok azdır.

Köpük tabak nasıl üretilir?

Köpük tabak üreten yerleri incelediğimizde köpük tabağın iki aşamada üretildiğini görüyoruz.

Öncelikle granür halinde bulunan polistren hammaddenin tabaka haline getirilmesi gerekir. Bu işlemi tandem tipi tabaka üretme makineleri gerçekleştirir. Makinelerin özelliklerine göre çok farklı boyutlarda tabakalar üretebilen üreticiler vardır.

Polistren malzeme tabaka haline getirildikten sonra köpük tabak haline getirileceği üretim alanına sevkiyatı gerçekleştirilir.

Farklı çeşitlerdeki köpük tabakların üretilebilmesi için her model için farklı kalıp yapılması gerekir. Bu nedenle de üretici firmalar standart ölçülerde üretim yapmayı tercih ederler. Aksi takdirde kalıp maliyeti nedeniyle üretilen köpük tabaklar ekonomik olmayacaktır.

Polistren tabakaları köpük tabak haline getiren makineye, üretmek istediğimiz özellikteki köpük tabak çeşidine göre yapılmış kalıplar yerleştirilir.

Köpük tabak üretim tezgahına polistren tabakalar yerleştirilir. Makine otomatik olarak istediğimiz köpük tabakları basar. Farklı çeşitlerde köpük tabak üretmek istiyorsa o çeşide ait kalıp makineye yerleştirilir.

Köpük tabak nasıl sevk edilir?

Üretimi tamamlanan köpük tabakların kenarlarında çapak şeklinde parçalar kalabilir. Bu parçaların temizlenmesi gerekir. Bu temizleme işleminden sonra köpük tabakların son kontrolleri yapılır ve sevkiyat alanına gönderilerek toplu olarak paketlenir. Daha sonra müşterilere sunulacak alışveriş merkezlerine sevk işlemi gerçekleştirilir.