Köpük tabak üretimi hakkında bilgi

Yazar: AkalKurumsal
Köpük Tabak Üretimi

Taşınabilir yiyecek içecek sunum malzemeleri içerisinde en sık tercih edilenlerden bir tanesi olan köpük tabakların imalatları, son derece kolay bir şekilde imal edilmektedir. Köpük tabaklar, makine aracılığı ile şekillendirilerek, ambalajlanmaktadır.

Köpük Tabakların İmal Edilmesi

Köpük tabaklar, otomatik kesme ve şekillendirme makineleri ile üretilmektedir. Bu makineler, başlıca iki (modeline ve markasına göre ünitelerin sayısı da değişim gösterebilmektedir) üniteden meydana gelmektedir. Bu iki ünite başlıca kesme ve şekillendirme olarak ikiye ayrılmaktadır.

Kesme İşlemleri

Kesme işlemi köpük tabak imal edilmesinde kullanılan strafor veya polistren maddelerinin kesilerek pres veya hava makinesı ile şekillendirilmesine uygun hale getirilmesini sağlar. Kesme işlemlerinin ardından köpük tabaklar, istenilen büyüklükte elde edilip edilmediği kontrol edilmektedir. Makinenin presleme işlemlerinin yapılması için kağıtların düzen içerisinde kesilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Presleme Ve Şekillendirme İşlemleri

Polistren ve strafordan elde edilen kartonların köpük tabak işlemi için kesime uygun hale getirilmesinin ardından makinenin bir diğer ünitesinde yapılan işlemle preslenerek ve şekillendirilerek kullanıma hazır hale gelmesi sağlanır. Yine bir düzen içerisinde makinenin içine giren köpük tabak maddeleri, göz sayısına göre ayrılarak bir bütünlük içerisinde ambalajlanmaya hazır hale getirilir. Presleme işlemleri sayesinde bir ünitede binlerce köpük tabağa şekil verilmesi sağlanmaktadır.

Ambalajlama İşlemleri

Köpük tabaklar, kesildikten ve şekilleri verildikten sonra ambalajlama işlemlerine tabii tutulur. Ambalajlama işlemlerinin ardından belirli sayıdaki köpük tabak tek bir seri haline getirilir. Bu işlem, köpük tabakların dışarıdan gelecek olan toz gibi zararlı ve kirlilik verecek olan etkenlerden uzak tutmaktadır. Bazı makinelerdeki bölmelerde ambalajlama üniteleri de bulunmaktadır. Bu üniteler sayesinde işlem daha hızlı yapılmaktadır. Ancak klasik yöntem ambalajlama da üretimde fazla bir zaman almamaktadır.

İmalat Makineleri Kaç Adet Tabak Üretebilir?

 ​​​​​İmalat makineleri, güçleri ve büyüklüklerine göre üretim kapasitesi değişebilmektedir. Ancak en düşük model imalat makinesi bir saatte binlerce köpük tabak üretimi yapabilmektedir. Bu nedenle köpük tabak makineleri işlevleri ve kullanım ömürleri açısından oldukça dayanıklı bir yapıda üretilmiştir. Rutin bakımlarının yapılması ardından bu makineler uzun yıllar kullanılabilmektedir. Tesis kapasitesine göre makinenin teknik işlemleri ve ünite sayısı da değişim gösterebilmektedir.