Pens tipi zımba nedir? Nerelerde kullanılır?

Yazar: AkalKurumsal
Pens Tipi Zımba

Kırtasiye araçları içerisinde en çok kullanılan malzemelerin başında zımba aleti gelir. Zımba dağınık dosyaları dosya kâğıtlarını bir araya getirmek için kullanılan alettir. Çalışma sitili olarak içerisinde bulunan teli bir araya getirdiğiniz kâğıtlara basma işlemi uyguladığınızda tamamen üzerine monteler ve metal zımba telini üzerine geçirir. Zımbanın bu işlemi yapması için iki ağzı bulunur. Kâğıtlar bu araya koyulur. Zımbanın üst kısmı açılıp kapanabilir tiptedir ve bu sayede bu kısıma uygun özel boyutlarda çatallı ufak teller koyulur. Telin konulduğu kısımda yaylı bir itiş sistemi bulunur. Kâğıtları arasına koyarak bastırdığınız anda bu yay telleri ilerletir ve kâğıdı zımbalama işlemi tamamlanmış olur.
     
Kırtasiyelerde satımı gerçekleştirilen bu alet neredeyse bütün evlerde veya ofislerde bulunması gereken bir malzemedir. Dağınık ofis veya çalışma ortamınızı daha düzenli ve sınıflandırmalı şekilde toparlayabilirsiniz. Zımba aletleri de bir kaç çeşite ayrılan malzemelerdendir. Bunlar içerisinde en sağlam ve en kullanışlı olan ve uzman zımba makinası olarak bilinen zımba çeşiti pens tipi zımba olarak bilinmektedir. Pens tipi zımba diğer ufak zımbalardan farklı olarak ağız kısmının penseye benzemesinden dolayı böyle bir isim almıştır. Bu sayede bu zımba çok daha kolay kullanılabilir bir hal alır. Bu zımba aleti çeşidinde en yararlı özellik ise çok daha fazla kâğıdı zımbalayabilmesidir. Tel büyüklüğü ve normal büyüklüğü diğerlerine göre biraz daha büyüktür. Genellikle ana üretim malzemesi çeliktir. Çelik olmasının avantajıda elbetteki sağlam olma eğilimidir. Pens tipi zımba hem malzemesi ile hem dekâğıt zımbalama kapasitesi ile diğer zımba aleti malzemelerine oranla daha yüksek fiyatlar ile satılmaktadır.
     
Bu zımba tipi bu tip özellikleri ile özellikle ofis ve fotokopicilerde çok daha fazla kullanılmaktadır. Fotokopicilerde genellikle öğrenciler veya normal halk 50- 60 sayfaya yakın fotokopi çektirebilmektedir. Bundan dolayı bu tip zımbalar diğer zımbalar yerine çok daha avantajlıdır. Pens tipi zımba ayrıca çok daha fazla kâğıt zımbalayabilmesine rağmen kullanım açısından da tasarımı ile zorluk çıkartmayan çok fazla güçlük gerektirmeyen yapıdadır. Özellikle basma noktasında diğer zımbalarda standart iki ağızlı yapıda iken bu zımbalarda basma bölgesinde ayriyeten gücü fizik olarak azaltan ayrı bir kol daha bulunmaktadır.
 
Kullanım alanları açısından daha çok kâğıt basılan iş yerleri ve ofislerde kullanılan bu zımba çeşiti ayrıca kolaylık sağlaması ile de bu alanlarda en çok tercih edilen zımba makinası çeşididir.