Polimer cila nedir?

Yazar: AkalKurumsal
Polimer Cila Nedir

Polimer cila; mermer, karo, traverten ve mozaik gibi yüzeylerin parlatılması ve uzun ömürlü olması için, içerisinde akrilik asit, akrilik ester ve styrene bulunan ve yüzeylere sürülen cila çeşididir. Polimer cilaya rengini veren polimer beyaz olduğu için halk arasında bu cilaya süt cila ya da sürülerek yapıldığı için sürme cilada denir.
 
Polimer cila yapılacak zeminin tamamen temiz olması gerekir. Polimer cila tek bir bölgeye uygulanmaz cila yapılacak yerin tamamına uygulanması gerekir. Polimer cila yumuşak zeminlerin cilalanmasında da kullanılır. Polimer cila ıslak alanlar hariç PVC, linolyum, kauçuk, pladyen, fayans gibi suya dayanıklı sert ve elastik yüzeylerde uygulanabilir. Ahşap yüzeylerde kullanımı tavsiye edilmemektedir. Plastik yüzeylere uygulanmadan önce yüzeyin yapışkanlığı test edilmelidir.

Polimer cila çabuk uygulanabilen ve elle yapılabilen bir ciladır ama çok çabuk aşınabilir. Polimer cila yapılacak alan önce kir sökücüler yardımıyla iyice temizlenmelidir. Daha önceden cila yapılmış bir alana uygulanacaksa eski cila yüzey temizleyiciler yardımıyla tabandan çıkarılmalıdır. Eğer yüzey temizlenmeden polimer cila uygulanırsa istenilen parlaklık elde edilemez cila uygulaması başarısız olur. Yüzey temizlendikten sonra iyice kurulanmalıdır. Polimerizecila kendi özel kaplarına koyularak zemine yayılması sağlanır. Zemine yayılan cilanın üzerinden paspas yapıyormuş gibi cila iyice zemine yedirilir. Bu işlem 3 4 dakika boyunca devam ettirilir. 

Daha sonra zeminin kuruması beklenir. Zemin kuruduktan sonsa bir kaç sefer daha aynı işlem uygulanmaya devam edilir. Zeminde istenilen parlaklık oluşuncaya kadar cilalama işlemi yapılmaya devam edilir. Zemin kurumaya bırakılır. Daha sonra nemli paspas yardımıyla parlatma işlemi yapılır. Polimer cilanın uygulanacağı alan bir süre insanların geçişine kapatılmalıdır. Polimer cilanın uygulaması belli bir zamanı gerektirir. Uygulandıktan sonrada kuruması için belli bir zaman gerekir ki yüzeye sürülen cila aşınmasın. Eğer üzerinden eşya geçirilecek bir alan ise bir kaç gün eşya taşıması yapılmamalıdır.

Polimer cila çok çabuk aşınan bir ciladır. Eğer insanların üzerinde çok fazla gezindiği bir yere uygulanmışsa cilanın aşınma süresi giderek kısalır. Polimer cilanın yapımı kolay ve ucuz bir cila olduğu için bu işlem sık sık tekrarlanabilir.