Profesyonel bir sunum hazırlamak için faydalı ipuçları

Yazar: AkalKurumsal
Profesyonel Sunum Hazırlamak

İş Dünyası engin bir deniz gibidir. Farklı alanlarda ciddi bir rekabetle karşı karşıya olduklarından dürüst güvenilir ve şeffaf olmak zorundadırlar. Pek çok işletme, marka, kurum, kuruluş bunu dışarıya yansıtma konusunda sıkıntı yaşar.

Firmaların başarıları çalışanları ile doğru orantılıdır. Durum böyle olunca da çalışan personel eğitimli branşında uzman donanımlı olmasıyla da yetinmeyip hizmet içi eğitimlerle güncellenen seminerlerle rekabet ortamına hazır hale getirilmeli, kendilerini ve temsil ettikleri firmalarını düzgün ifade edebilen kişiler yaratmalıdır.

Sunumlar, günümüzdeki iş hayatımızda her noktada karşımıza çıkmaktadır. Gerek şirket içi, gerek de satış ve müşteriler ile ilgili sunumlar iş hayatımızın vazgeçilmezleridir. Sunumları başarılı hale getirmekteki ilk püf nokta, doğru sunum gereçlerini kullanmaktan geçmektedir. Doğru ürünleri kullanmanın yanı sıra, kendimizi mükemmel bir sunuma hazırlamanın pek çok püf noktası bulunmaktadır.
         
Sıra amaç odaklı sunuma gelince; Bilgi birikimi, ses tonu, diksiyon, mimik, beden dili, göz teması, giyim ve duruş biçimi çok önemlidir. Ayrıca sunum yaparken kısa ve anlaşılır cümleler kurulmalı amaç odaklı evvelce tespit edilen anahtar sözcükler sık tekrar edilmeli, izleyicilere sırtını dönmemelidir. Sunum konu seçimi kendinizin seçeceği bir konu ise en bilgili olduğunuz konuyu seçmelisiniz sizin konu seçme şansınız yok ise verilen konu üzerinde ciddi bir araştırma yapmalı doğru bilgi edinmeli kesinlikle notlar almalı konu ile ilgili çevrenizde donanımlı kişiler var ise onların da tecrübelerinden yararlanarak notlarınıza gerçek hikâyeler eklemek gibi farklılıklar yaratmalısınız. 

Öz güven de çok önemlidir. Ağzınızdan çıkacak olan her sözün arkasında durduğunuzu karşı tarafa hissettirmeli uzun cümleler kurmaktan kaçınmalısınız. Unutulmaması gereken bir diğer önemli konu da algılama süresinin ilk 20 dakika olmasıdır. Yani izleyiciye ilk 20 dakikada asıl vereceğiniz amaç odaklı mesaj iletilmelidir bunu yaparken beden dili ve göz temasını da kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Sunum hazırlanmadan önce yapılacak olan ilk araştırma ise; nasıl bir kitleye hitap edileceği konusudur. Küçük bir kitlemi yoksa kalabalık grupların oluşturduğu bir kitlemi bunu bilmeniz önemlidir. Ayrıca; kitlenin yaş seviyesi  tahsil düzeyi meslek grupları gibi hitap edeceğiniz izleyicilerin özelliklerini bilerek sunumunuzdaki hitabet ve anlatımı buna göre düzenlemelisiniz.
 
Sunumunuz için ön notlar tutmalı sonra bunları toparlayıp sıraya koyduktan sonra son şeklini vermelisiniz. Ama sunumunuza son şeklinizi verseniz de birebir uymak zorunda olduğunuzu düşünmemelisiniz.

Öncelikle sunumunuzu kâğıda bağımlı kalmadan yapmalısınız  ve sunum sırasında ortamına göre küçük mesajlar verebilirsiniz. Sunumun ilk başlangıcındaki bıraktığınız olumlu intibayı bilgi yüklü anlaşılır cümlelerle ilk 20 dakikada vermeli sonuç kısmında ise değer kattığınızdan emin olmalısınız. İlgi uyandırmak ikna etmek güven vermek ve düşüncelerinizi kabul ettirmek asıl amaç olduğuna göre bütün bunları yaparken düzgün bir diksiyon kullanmak sunum sonunda izleyicilere de söz hakkı vermek ve sunumu sorulan sorulara net yanıtlarla bitirmelisiniz.