Sulu boya nedir? Nasıl üretilir?

Yazar: AkalKurumsal
Sulu boya nedir

Sulu boya ürününe, su ile karıştırılıp çalışma faaliyeti gerçekleştiği için bu ad verilmiştir. Günlük yaşantımızda hemen her kesim sulu boya teknik çalışmalarını tam net bilmeyerek gelişi güzel gerçekleştirmektedir.Bu boyalarla yapılan resimlerin kendine özgü ayrı bir teknikleri vardır. Birçok renk ile size sunulan boyalarla çalışmalarınızı istediğiniz ölçülerde yapabilmeniz mümkündür. Sulu boya şeffaf olduğu için boyanın altında kalan kurşun kalem izlerinin daha iyi gözükmesini sağlamaktadır. İki renk boyayı birbirine karıştırarak dabirçok rengi yakalamanız mümkündür.Böylelikle yan yana sürülen iki renk suyun yardımı ile kaynaşır. Böylece renkler arasında hoş bir geçit sağlanır.

Kendi zevkinize göre ayarlayabileceğiniz renk tonları ile ister açıktan koyuya ya da koyudan açığa istenilen derecede boyanın sulandırılması ile sağlanabilir. Küçükten büyüğe herkesin sanat alanında kendini geliştirmesi için sunulan bu boyalarla hem eğlenmek hem de yeteneğimizin farkına varmamız olasıdır. Birçok ünlü ressamlar sulu boya teknikleriyle harikalar yaratmaktadır. Sizlerde bu renk tonları boyalarla istediğiniz tasarladığınız her şeyi resme yansıtmanız muhtemeldir. Sulu boya tekniğinde beyaz alanlar ve soluk renkler için kâğıdın ham beyazlığından faydalanılmaktadır.Fakat zorunlu uygulama yöntemine girmez. Boyaların parlaklığına ve çalışmanın kalitesine bağlı olarak nasıl kullanılacağı kişinin kendisine kalmıştır. Kapatıcı pigmentlerin kullanıldığı bir resim sulu boyaya göre üstü etkiler oluşturulmasınısağlar. Sulu boya malzemelerini şu şekilde sıralamak mümkündür. EzilmişSenegal ve arap zamkı kaynamış su, şurup, gliserin ve koruyucu.

Bu tür malzemelerin karışımından elde edilen sulu boya ile güzel çalışmalara imza atabiliriz. Sulu boyadaki fırçada önemlidir. En uygun olanı samur kılından yapılandır. Geniş yüzeyler kalın uçlu fırça ve küçük alanlarda ince uçlu fırçalar yardımıyla kullanılmamalıdır.Biri ince diğerinin ise kalın olması işimize çok yarayacaktır. Aynı şekilde sulu boya ile resim yapılacak kâğıdında istenilen düzeyde olması ile daha güzel resimler ortaya çıkarmamızı kolaylaştırır. Kâğıdın sert ve pürüzsüz olması gerekir. İnce ve yumuşak olan kâğıtlar sulu boya çalışması gerçekleştiğinde kabarır ve dalgalanır.Peki, bütün bu malzemeleri tamamladıktan sonra sulu boya çalışması nasıl yapılarak işlerimize koyulabiliriz?

Öncelikle resim yapılacak konu kâğıdın üzerine ana hatlarıyla çizilmelidir. Çizilecek koyu renkli kurşun kalem şeffaf sulu boyanın altından rahatlıkla görülebileceği için çizerken fazla bastırılmasına gerek yoktur. Resmin çizimi yapıldıktan sonra resim kâğıdı musluk altında ıslatılarak suyla dolu kova içerisine batırılmasıgerekir. Buradaki yaptığımız çalışmadaki amaç boyanın tekniğe uygun olarak yapılmasını sağlamaktır. Islatılankâğıda hemen boya takviyesi yapmayın. Çünkü yapılması halinde boyalar fazla yayılabilir. Bu yüzden kâğıdın nemli olmasına dikkat edilmelidir.

Boyama işlemine geçtiğimizde ilk olarak hoşumuza giden alanı boyamalısınız. Geniş yüzeyleri bir an önce bitirmek kâğıdın nemli olmasını sağlamaz. Çalışmalar sırasında renkleri üst üste sürmekten kaçının. En önemli ayrıntıda asla fırçayı aynı yerde defalarca sürtmemelisiniz. Zirakâğıt yıpranabilir yaptığınız çalışma kötü sonuçla bitebilir. Sizler de eğlenceli çalışmalar yaparak güzel zamanlar geçirmek istiyorsanız haydi sulu boya tekniklerine.