Cila pedi nedir? Hangi renk ped ne işe yarar?

Yazar: AkalKurumsal
Cila Pedi

Opak metalik veya seramik boyalı araçların yüzeylerindeki kusurları çizikleri ve oksidasyonu düzeltmek için kullanılan cila ve polish ürünlerinin aracın yüzeyine yayılmasını ve etkisini iyi gösterebilmesini sağlamak için kullanılan sünger veya yün keçeden üretilen yuvarlak disklere cila pedi veya polisaj pedi denilmektedir. Bu sünger ve keçeden imal edilen cila malzemeleri otobüs minibüs otomobil hafif ticari araçların boyalarını parlatma ve oluşan yüzey sorunlarını gidermede kullanılır. Tüm marka ve model otomobiller için kullanıma uygun olan bu ürünlerde aracın boya özelliğine uygun aşındırıcı ürün seçeneği bulunmaktadır.

Oldukça fazla detaya sahip olan polish ve cila pedleri genel olarak üç gruba ayrılmaktadır: ağır aşındırıcı (cutting pad) orta aşındırıcı (polishing pad) ve hafif aşındırıcı (finishing pad). Aşındırıcı ürünlere ek olarak doldurucu özellikte glaze ürünlerde kullanılarak araç boya ve vernik tabakası oluşan çizik ve diğer sorunlardan arındırılır. Araç boya yüzeyinin düzeltilmesi işleminde en kullanışlı ürünler cila ve polisaj pedleridir. BMW ve Audi gibi sert boyalı araçlarda ağır aşındırıcı olarak yün ped kullanılmalıdır. Diğer bir sert aşındırıcı ped olarak cutting pedler kullanılmaktadır. Orta ve hafif aşındırıcı pedler sünger olarak bulunmaktadır. Pedler aşındırma oranına göre Yün ped Cutting ped Polishing ped>Finishing Ped olarak sıralanmaktadır. Ancak aracın çizikleri doldurulduktan sonra polisaj işlemi için yapılan rötuşları bozmamak için kesinlikle yün keçe kullanılmamalıdır.

Piyasada her firmanın kendine özgü bir renk yelpazesi bulunduğundan dolayı pedler arasında renk karmaşası bulunmaktadır. Bu sebeple her firmada pedler arasındaki renklerde bir uyum bulunmamaktadır. Örneğin bir markada polishing pedi sarı iken diğer markada sarı renk finishing pedi temsil etmektedir. Bilinmelidir ki renkler pedler hakkında hiçbir fikir vermemektedir. Cila pedleri için önemli olan yüzeyi dokusu ve sertliğidir. Polisaj pedleri aşındırıcı ve doldurucu tipine göre seçilmeli ve uygun şekilde kullanılmalıdır. Bir polish ürün değişik tiplerdeki pedler ile uygulandığında çok farklı sonuçlar oluşabilmektedir. Basit bir çizik için yeni bir kat boya yerine cila ve polisaj işlemlerinden oluşan zorlu bir süreci sabırla araca uygulayarak istenilen sonuç elde edilebilir.