El hijyeni, bulaşıcı hastalıklardan sizi nasıl korur?

Yazar: AkalKurumsal
El Hijyeni

Ellerimiz birçok hastalığı beraberinde getirmektedir. Biriyle tokalaşırken sizde bulunan mikropları ya da bakterileri karşıdaki tokalaştığınız kişiye geçirebilir ve onun hasta olmasına sebep olabilirsiniz. Ayrıca çoğu şeyi elimizle yaptığımız için mikrop bulaşmaması olanaksızdır. Ellerden bulaşan hastalıkları sıralarsak: sarılık, grip, ishal yapan etkenler, barsak parazitleri el aracılığıyla ağzımıza oradan da vücudumuza yayılır. Bunları engellemek imkânsız gibi gelebilir çünkü gündelik yaşantımızda ellerimizi kullanmadan nerdeyse hiçbir iş yapamayız. Ayrıca elle bulaşan hastalıklardan etkilenme oranı olarak ilk sıralarda çocuklar gelmektedir.

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, antibakteriyel sabunlar hayatımızda el hijyenini yükseltmek adına önemli bir yardımcı olarak girmiştir.

Ellerini yıkamadığı için sadece etrafındaki mikroplardan hastalanan birçok çocuk vardır. Okullarda birbirleriyle silgi veya kalem alışverişi yapan çocuklar buradan da mikrop kapabilir ve hasta olabilirler. Ayrıca hapşırma ya da öksürme gibi durumlarda da ellere bulaşan mikroorganizmalar hastalığa davetiye çıkarabilir. O yüzden el yıkamak herkes için çok önemli bir durumdur. Çocuklara bireysel temizlik öğretilmeli ve temizlik bakımından eğitim almaları ve uyarılmaları sağlanmalıdır. Özellikle el yıkama konusu üzerinde fazlaca durulmalıdır. Hastalıklardan korunmanın en ucuz en iyi ve en önemli yapılması gereken davranış el yıkamadır. Küçük yaştan itibaren el yıkama alışkanlığı edindirilmiş çocuklar geç hasta olur ya da hiç hasta olmazlar bu durum onların sağlığını ve gelişimini iyi yönde etkiler. Okul döneminde de bu alışkanlığın devam ettirilmesi gerekmektedir.

Yemek yemeden ve yedikten sonra tuvaletten çıktığı zaman çiğ et balık gibi yemeklere dokunduktan sonra bozulmuş gıdalara dokunduktan sonra el yıkamak sağlığınıza çok yarar sağlar.

Toplu taşıma araçlarından indikten sonra para alışverişi yaptıktan sonra ortak telefon kullandıktan sonra kedi köpek gibi hayvanlara dokunduktan sonra başka yerden ya da işten geldikten sonra eller doğru bir şekilde yıkanmalıdır. Yok bana bir şey olmaz derseniz bir sürü hastalığa sizi ya da çocuğunuzu ölüme yaklaştıracak hatta öldürecek duruma sokabilirsiniz.

Örneğin çocuğunuz da el yıkama alışkanlığı gelişmemiş olsa ve küçük yaşta ishal olmuş olsa ve bu kadar basite alınan bir el yıkama olayı nedeniyle ona zarar gelse hatta ölse bu durumu kimse hoş karşılamaz. Herkese sağlıklı günler dileklerimizle…