Antibakteriyel sabun nasıl kullanılır?

Yazar: AkalKurumsal
Antibakteriyel Sabun

Hijyen sözcüğü; bilir bilmez günümüzde herkesin dilinde. Antik  Yunan Ve Roma mitolojisindeki sağlık tanrısı Asklepion’un kızı Hygieia’ dan dan gelen bir sözcük. Sağlığı koruma manası içeriyor. Malum ellerimiz  dış ortamla en çok temas eden uzvumuz ve bakteriler mikropların birer geçiş yeri konumunda. Bildiğimiz klasik zeytinyağı sabunu ve beyaz sabunun üzerinden çok sular geçti. El ve vücut temizliği konusunda; birçok ürünler çıktı. Bunlardan biri de; antibakteriyel sabunlar. Bu sabunlar temizleyici ve mikropları öldürücü gücü ile yanımızda olabilirler. Fakat antibakteriyel sabunlarda kanserojen tehlikeler de var… Örneğin ‘triklosan’.Kanserojen ve vücudumuzdaki hormon dengesini bozan bir madde. Antibakretiyel sabun alırken; bu madde içermeyenlerini almaya özen göstermeliyiz. Bir de ‘triklokarbon’ var; bu  da o dediğimiz maddenin bir türevi. Bu maddeler; sudaki klorla birleşerek ‘kloroform’ gazını oluşturuyor. Bu da kanserojen ve kas faaliyetlerini etkileyici bir madde.

Antibakteriyel sabunlarla; mikroplardan korunalım derken; kanser olmayalım; o yüzden bu madde olmayanlarını bulmaya çalışmalıyız. Ayrıca bazı antibakteriyel sabunlar; ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu yüzden güvenilir bir markadan doğru güvenilirliği kanıtlanmış bir ürün alınmalıdır. Aldığınız ürün dermatolojik testlerden geçmiş olmalıdır. Ayrıca bu kimyasallar; bakterileri daha da dirençli kılıyor. Dikkat etmemiz gereken nokta; doğru ürünü güvenilir markalardan almak… Ucuz merdiven altı üretimi antibakteriyel sabunlar sağlığımızı tehdit edebilir; hijyen sağlamak yerine bizi kansere bile götürebilirler.

Ucuza alınan bazı antibakteriyel sabunlar da etkili olmayabilirler; yani bizi bakteri ve virüslere karşı korumuyor olabilirler. Ayrıca cildin fazla antibakteriyel sabunlarla gereğinden fazla yıkanması ciltteki yararlı bakterileri de öldürür. Bu da mantar egzama gibi hastalıklara yol açar. Siz ellerinizin hijyenine dikkat edin ama mümkünse durumu fazla abartmayın. Çünkü cildimizde yararlı bakteriler de var. Antibakteriyel sabunları kullandıktan sonra ellerimizi iyice durulamakta fayda var. Ellerimizde sabun artığı kalmamalı; tekrar yıkayınca az da olsa köpük oluyorsa veya kolonya alındığında avuçlar köpükleniyorsa; sabun artığı kalmış demektir. Bu da sağlığımız için olumsuz bir durum. Her  ne olursa olsun, eller, antibakteriyel sabun kullanımından sonra iyice durulanmalıdır.

Doğru kullanıldığında antibakteriyel sabunlar; mikrop ve virüsleri etkisiz kılar. Sabun alırken de atalarımızın şu sözü aklımızdan hiç çıkmasın:’Ucuz etin suyu yavan olur.’Güvenilir bir markanın ürününü seçersek ve bilinçli bir tüketici olursak; bu tarz sorunların çıkmayacağını düşünüyorum. Sabunlar size hijyen sağlasın; ama bunu yaparken de sağlığınızı tehdit etmesin. Her şey sizin elinizde!