Maket bıçağı nasıl kullanılır?

Yazar: AkalKurumsal
Maket Bıçağı Nasıl Kullanılır

Maket bıçağı diğer adıyla falçata, bir kilitleme mekanizması ile sabitlenip geri oynatılabilen ve tek tarafı keskin olan herkesin evinde ve iş yerlerinde rahatça kullandığı küçük araç-gereçlerden biridir.

Falçata ismi falcetto’dan gelmiştir ve İtalyancadır. Sözlük anlamı deri kauçuk ve tahta kalıp rötuşları için kullandıkları kelimeden değişerek gelmiştir. 500.000 yıl önce ilk insanların normal kullandığımız bıçağı (onların değişiyle sabit bıçak)icat etmesiyle herkesin hayatına büyük bir kolaylık gelmiştir. İlk insanlar o zamanlar bıçağı bazı odun parçalarını şekillendirmek yemek hazırlamak avlanmak ve diğer faydalı amaçlar için kullanılmıştır.19.yüzyıla kadar bu bıçak odunların kesiminde ateş yakımcında ve kasapların et kesmesine kullanıldı. Daha sonra maket bıçağı icat edildi. Bu bıçaklar küçük ve kullanışlı olduklarından dolayı çok popüler oldular ve herkes tarafından kullanılmaya başlandı.

Maket bıçağı daha çok fabrikalarda depolarda inşaat projelerinde okul ödevlerinde kullanılır plastik veya ahşap kaplama malzemelerinde kartonda çember şerit kordon kesmek için de çok kullanışlı bir üründür.Bizim bildiğimiz maket bıçaklarının dışı ya plastikten ya da metaldenolmaktadır. Bazı yönlerden tıraş bıçağına benzemektedir. Örneğin sabit olmasıdır. Maket bıçağını kullanmak isteyen biri istediği şekilde bıçağın boyunu ayarlayabilir. Ne zaman içindeki bıçak körelirse veya kırılırsa yenisi alıp değiştirilebilir. Kutulardaki bantları kesmek için farklı kartonda çember kesmek için farklı maket bıçakları kullanabiliriz.
Maket bıçağının içindeki bıçak değiştirilirken çok dikkatli olunması lazım çünkü bu şekilde yaralanma olanağı fazladır veya bıçağı değiştirmek yerine herhangi bir marketten ucuz fiyata çok kolay bir şekilde maket bıçağı bulunabilir. Maket bıçağından korunmak için kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutmak kesim işlemi yaparken vücudunuza yaklaştırmamak koşmamak biriyle konuşmaktan kaçınmak sabit bir yüzeyde çalışmak eldiven kullanmak çocukların ulaşabileceği yerlere bırakmamak okul çalışmalarında arkadaşlarla şakalaşmaktan kaçınmak yapmanız gerekenlerdendir.

Maket bıçakları genelde kırtasiyelerden al burlarda büyük marketlerde bulunur.Dışındaki plastik her renkten olabilir. Her zaman çantanızda bir tane maket bıçağı olması sizi zor zamanlarda kurtarabilir. Örneğin yanınızda makas olmadığında kurtarıcınız olabilir veya kendinizi savunmanız gereken durumlarda her zaman yardımı bulunur.
Maket bıçağı tırtıklıdır ve jilet keskinliğindedir. Nerdeyse mutfak bıçağı kalınlığındadır.30 derecelik bıçaklı olanları 45 derecelik olanlara göre daha keskindir. Körelen kısmı kırmak için elinizi kullanmamanız gerekir aksi takdir yaralanabilirsiniz. Körelen kısmın kırılması için ya kerpeten kullanmalısınız ya da zaten maket bıçağının arkasında bıçak köreldiğinde kırmaya yarayan bir kısım bulunur. Mukavva keserken büyük boy olanlarını tercih etmenizkâğıt keserkende küçük boy olanlarını tercih etmeniz gerekir.Maketseverlermimarlar ve öğrencilerin kullanımı için vazgeçilmez bir alettir.Hatta boy boy maket bıçağı koleksiyonu yapanlar bile vardır.