Plastik bardak mı, karton bardak mı?

Yazar: AkalKurumsal
Plastik Karton Bardak

İçeceklerimiz sıcak ve soğuk olmak üzere 2 ye ayrılır. İçeceğimizin türüne göre bardak çeşitleri kullanmak gerekmektedir. Kullandığımız bardağın içindeki sıvıyla tepkimeye girmemesi gerekir. Çünkü bardağın yapısındaki kimyasalları değil bardağın içindeki sıvıyı tüketmeyi tercih ederiz.

Plastik bardak ve karton bardak konusuna gelecek olursak eğer içeceğimiz su limonata yani soğuk meşrubat türünden ise plastik bardak kullanmanın bir mahsuru olmamaktadır fakat bu soğuk meşrubatların içine kolayı katmamak gerekir zira kolada da asit olduğundan plastik bardak içindeki kimyasallar ile tepkimeye girebilir. Eğer içeceğimiz çay kahve gibi sıcak içecekler kategorisine giriyorsa plastik bardak ciddi tehlikeler doğurabilir. Çünkü plastik bardaklar kanserojen bir madde olarak bilinen benzen maddesini içermektedir. Benzen ise insanda kanser yapan endüstriyel bir çözücüdür erkeklerde testosteron hormonunu etkileyip azaltarak kısırlığa ve güçsüzlüğe neden olur. Bunun yanı sıra yapılan bir araştırmada plastik ürünleri fazla kullanıldığı takdirde karaciğer enzimlerinin yükseldiği ve karın yağlanmasının tespit edildiği gözlenmiştir. Plastik bardak içinde sıcak içecekler dışında madde dondurmanın da zararlı olduğu tespit edilmiştir.

Plastik bardağın kanserojen etkisinin dışında kullanıldıktan sonra çevreye de etkisi büyüktür malum doğada inorganik madde olan plastik 400 yılda kaybolmaktadır. İnsan plastiğin zararından bir tek kendisi zarar görür ama çevreye atıldığı zaman bütün insanlık onun zararını görmektedir. Bu durumda soğuk meşrubatlarda kullanılan plastik bardaklar da geri dönüşüm noktalarına bırakılıp çevreye zararı en aza indirgenmelidir. Karton kâğıt hamurundan yapılır kâğıt ise ağaçların yapısındaki selüloz maddesinden yapılır. Selüloz sadece ağaçtan değil saman keten ve pamuk liflerinden de yapılabilir yani organik bir maddedir doğaya ve insana herhangi zararı yoktur. Ayrıca selüloz kıymetli bir madde olduğu için kâğıt geri dönüşümü ülkemizde de gelişmiştir.

Maliyet konusuna gelecek olursak ise plastik bardak karton bardağa göre daha ucuzdur bunun sebebi ise selüloz ün kıymetli oluşudur. Şimdi bu açıklamaların ardından karton bardak mı plastik bardak mı tercihine gelecek olursak; Eğer ki çevreye duyarlı bir birey olup sağlığımızı da hiçe saymazsak ve maliyetimizi de düşünürsek soğuk ve asitsiz içeceklerde plastik bardak kullanmamızda bir sakınca yoktur tabi dediğim gibi çevreye duyarlı olup kullandıktan sonra geri dönüşüme bırakmak şartıyla aksi durumlarda kesinlikle karton bardak kullanalım sağlığımızı da geleceğimizi de tehlikeye atmayalım.