Ambalaj çeşitleri nelerdir?

Yazar: AkalKurumsal
Ambalaj Çeşitleri Nelerdir?

Kısaca ambalaj içerisinde bulunan ürünü koruma özelliğine sahip materyale verilen addır. Ambalaj ürünü dış etkilerden koruyarak, ürünü bir arada tutarak daha ekonomik olarak taşınmasını sağlar.

Ambalaj Çeşitleri Nelerdir?

Ahşap Ambalajlar

Ahşap ambalaj malzemeleri arasında bilinen en eski ürünlerdendir. Ağır ve kırılgan ürünlerin ambalajlanmasında kullanılmaktadır. Bunun dışında havalanma özelliği nedeni ile taze sebze ve meyvelerin saklanması ve taşınmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Cam Ambalajlar

Cam ambalajlar birden fazla kullanılma özelliği nedeni ile ekonomik özelliğe sahiptir. Bunun yanında parlak pürüzsüz atık tutmayan özelliği, temas ettiği ürün ile herhangi bir etkileşime girmemesi sebebi ile birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların arasında parfüm sektörü en eski kullanım alanıdır.

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte ürünün ağırlığının azalması sebebi ile en büyük dezavantajı da ortadan kaldırılmıştır. Sıvı gıda ambalajlanmasında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kağıt ve Karton Ambalajlar

Selüloz bazlı kağıt ile farklı kalınlık ve ağırlıkları üretilen kağıt ve karton farklı kullanım alanları vardır. İnce ve daha hafif kağıtlardan ambalaj kağıdı olarak kullanılır. Bunun dışında bir den fazla ürünü içine alıp belli sabit ağırlıkları içerisine alan koli ambalajı olarak kullanılır. Bu şekilde taşım kolaylığı da sağlanmaktadır.

Kompozit Ambalajlar

İki veya daha fazla ambalaj malzemesinin birleşimi ile oluşturulan ambalaj malzemeleridir. Örneğin kağıt ve polietilen, plastik alüminyum gibi. Hayatımızda yaygın olarak hazır çorba ambalajı, meyve suyu ambalajında kullanılmaktadır. Bunun dışında konserve kapak içerisindeki uygulamada ambalaj malzemesi olarak çarpıcı örneklerdendir. Kompozit ambalaj malzemeleri teknoloji ile gelişim sağlamaktadır.

Metal Ambalajlar

Hem gazlı hem de gazsız ürünlerin ambalajlanmasında çok fazla kullanılmaktadır. Gıda ve kimyasal ürünlerin ambalajlanması için çok elverişli ambalaj çeşitleridir.

Plastik Ambalajlar

Petrol rafinerilerinde çıkan naftanın petrokimya fabrikalarına işlenmesi ile elde edilen PVC den elde edilen değişik ambalaj çeşitleridir. On dokuzuncu yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır. Naylon poşetten kalın çöp torbalarına oradan bakliyat ambalajlarına kadar bir çok kullanım alanı bulunmaktadır.

Plastik bazlı ambalaj çeşitleri

Yine petrol bazlı kimyasal işlemlerden sonra elde edilen PVC dışındaki malzemelerden elde edilen ambalaj malzemeleridir. Son yıllardaki teknolojik gelişmeler ambalaj malzemeleri içinde gelişim sağlamıştır.